Navdih, dekoracija doma
Čokoladni mafinčki
Receptura, za katero ne potrebujete tehtnice.
7/15/2013, 12:42 AMČokoladni mafinčki
Včasih se mi zdi, da sem antitalent za peko biskvita. Čeprav vestno sledim recepturam, se običajno ponesreči. Biskvit iz 5 jajc – biskvit se sesede. Biskvit prerežite dvakrat – običajno ga z muko prerežem komaj enkrat. Biskvit bo sočen in rahel – običajno je gost in trd.
Sprijaznila sem se, da ne znam speči biskvita, zato je tukaj moj recept za vse tiste, ki jim iz neznanega razloga ne uspe pripraviti biskvita po klasičnih recepturah. Količine sestavin za 12 mafinčkov so približne.
Sestavine:
3–4 jajca
1 pecilni prašek
nekaj (žlic) sladkorja
nekaj (žlic) čokolade v prahu
nekaj (žlic) moke
žlica, dve zmletih lešnikov ali orehov
nekaj koščkov temne čokolada
nekaj mleka in nekaj smetane
Priprava:
V posodo ubijete vsa jajca in dodate nekaj sladkorja. Stepate, dokler jajca niso penasto umešana. Dodate nekaj žlic čokolade v prahu in samo nekaj potresov (ali žlic) moke ter pecilni prašek. Vse skupaj previdno premešate. Da bo testo bolj mazljivo, dodate malo mleka in smetane.
Kdaj je testo ravno prave gostote?
Če vam masa zlahka steče z žlice, potem je testo preredko. Dodajte malo moke in premešajte.
Če se testo preveč oprijemlje žlice, je pregosto. Dodajte malo mleka in premešajte.
S pripravljenim testom nadevate 12 modelčkov za mafinčke. V testo zapičite cele koščke temne čokolade. Po vrhu potresete zmlete orehe ali lešnike ter malo kristalnega sladkorja. Mafinčke pečete 30 minut na temperaturi 180 stopinj Celzija.
P.s. Precej varčna sem z maščobami. Zadnje čase mi domači očitajo, da tudi sladkor leti mimo mojih 'posladkov'. Predvidevam, da spečem dobre mafinčke, saj so krožniki vedno prazni, ker pa sem zelo kritična kuharica, bom rekla, da kakovost niha, čeprav so mafinčki vedno rahli.
Foto in recept: Zaposlena gospodinja