Dizajn
Idealna kuhinja je funkcionalna in lepa
Igor Hočevar, lastnik in vodilna sila salona notranje opreme Element-are, razkriva nasvete, ki bodo vsakomur, ki išče idealno kuhinjo, prišli še kako prav.
6/29/2014, 7:44 AMPogovori
Igor Hočevar je že vse svoje življenje povezan z notranjim oblikovanjem. Je zakladnica izkušenj in znanj, ki svoj delovni čas najraje preživlja s strankami in daje drugačen pogled na prostor, ki ga želijo opremiti. V pogovoru razkriva nasvete, ki bodo vsakomur, ki išče idealno kuhinjo, prišli še kako prav.
Oblikovanje doma je le za redke nestresno. Kako lahko zmanjšamo možnosti, da se znajdemo na vrtiljaku stresnega opremljanja doma?Opremljanje doma vedno prinese nekaj adrenalina, pomembno je, da z njim ne pretiravamo in da ne pademo v stres. Ker to počnem že več kot 20 let, vem, da je kar nekaj preprostih korakov, ki potrebujejo nekaj samokontrole skozi celoten proces. Najprej je treba postaviti realne časovne okvirje.
Vzemite si dovolj časa, da oblikujete jasne želje in poiščite pomoč osebe, ki ima izkušnje z oblikovanjem interjerja. To je ključna oseba, ki vam bo pomagala tudi pri oblikovanju in brušenju želja in vam bo življenjsko predstavila vaše želje v praksi. Ta mora poleg svojih naravnih danosti občutka za prostor imeti tudi znanje in razumevanje potreb in želja naročnika. V procesu opremljanja interjerja sodelujejo še mnogi drugi specialisti. Za primer vzemimo medicino, ki je zelo kompleksna veda in potrebujemo specialiste za posamezna področja zdravljenja. Podobno velja tudi pri notranjem opremljanju.
Ko preidemo z idejne ravni v prakso, si moramo izbrati ustrezno ekipo izvajalcev in dobaviteljev opreme. Oblikovalec interjerja nam bo poleg znanja in poznavanja trendov pomagal tudi tako, da bo znal vsakega strokovnjaka za posamezno področje povezati v smiselno celoto, hkrati pa nam bo pri izbiri posameznih všečnih elementov znal svetovati tako, da bodo dobili ustrezno funkcionalnost v prostoru.
Ali obstaja univerzalna formula, kako se spopasti z opremljanjem ali s prenovo stanovanja?Seveda, odgovor je preprost: kakovostna ekipa. Manj kot je členov v verigi izvajalcev in dobaviteljev opreme, večja je verjetnost, da bo pot imela manj ovir. Preprosto rečeno: preveč ljudi pomeni samo večji kaos, v katerem se naročnik poleg svojih delovnih obveznosti težko znajde.
Ko opremljamo kuhinjo, razmišljamo o funkcionalnosti, ko opremljamo dnevno sobo, je naša glavna misel udobje. Je lahko tudi kuhinja tista naša »dnevna soba« udobja in dnevna soba »kuhinja« funkcionalnosti?Funkcionalnost vedno pogojuje udobje rabe in vzdrževanja. V dnevni sobi pohištveni del običajno opravlja funkcijo hrambe elementov, sedežna garnitura pa otok udobja. Za primer neustreznega izbora lahko povem, da mnogi kupci iščejo visoke sedežne garniture, namenjene sedenju. Vendar pogosto pozabijo, da na sedežni garnituri običajno sproščeno poležavamo, beremo ali gledamo televizijo.
Visoka sedežna garnitura pogosto teh funkcij ne izpolnjuje, hkrati pa deluje v povprečnem ambientu dimenzijsko neskladno. Z nižjo in večfunkcionalno sedežno garnituro dobimo veliko udobja in prostor, kjer lahko udobno uživamo.
Pri opremljanju ambienta se moramo zavedati, da morajo biti vsi kosi med seboj povezani v skladno in zaključeno celoto. Pri tem zelo veliko vlogo igra svetloba, ki ustvarja ambientalni občutek. Tudi barva sten, preproge in drugi elementi, ki dajejo ambientu osebno noto tistega, ki biva v prostoru, so pri opremljanju zelo pomembni. Pri tem bi želel opomniti, da oblikovalec interjerja ni stilist in da skupaj z naročnikom ustvarja celotno sliko ambienta. In najlepši ambient postane takrat, ko ga naročnik dopolni s svojim osebnim slogom in tako prostor ni videti kot hotelska soba, v kateri nihče ne živi.
Ko iščemo novo kuhinjo, je najpogostejša ideja, da mora biti idealna. Kakšne so lastnosti idealne kuhinje?Najbolj osnovna naloga kuhinje je funkcionalnost, ki mora temeljiti na smiselni umeščenosti v prostor, če ni v samostojnem prostoru in se povezuje tudi npr. z jedilnico in dnevno sobo. Ergonomija oz. zaporedje procesov in gibov, ki jih imamo ljudje razvite v podzavesti, nam določajo delovne procese in posledično funkcionalnost kuhinje.
Zavedati se moramo, da je kuhinja prostor, kjer se ob delu najpogosteje zgodi nesreča, katere verjetnost je minimalna, kadar je kuhinja zasnovana ergonomsko pravilno. Primer zelo pogoste nesreče je udarec z glavo v odprta vratca visečih elementov, ki je posledica podzavestnega gibanja.
Kakšni so tipični dvomi kupca o ustreznosti funkcionalnosti kuhinje, ki je na pogled sicer zelo všečna? Je lepa kuhinja res lahko samo lepa in neuporabna?Običajno je funkcionalna kuhinja tudi lepa, ker je proporcionalna glede na danosti prostora. Najhuje je, če želimo prostor prilagoditi idejam iz katalogov in videnemu v salonih. Oblikovalec interjerja ima nalogo, da te želje prilagodi prostoru in njegovi okolici.
V iskanju funkcionalnih idealnih rešitev vedno iščemo kompromise, pri čemer ima funkcionalnost vedno nesporno prednost pred idealom lepote. Če najdemo ustrezen kompromis, je potem kuhinja tudi lepa. Ideal je lepa in funkcionalna kuhinja.
Skoraj vsakdo si želi unikatno kuhinjo po meri. Je danes še tako, da lahko unikatno kuhinjo ustvarijo samo mizarji?Napredek sodobne pohištvene industrije omogoča popolno dimenzijsko prilagodljivost vsake kuhinje in s tem njeno unikatnost. Zavedati se moramo, da je na strani industrijskih oblikovalcev, ki jih najemajo veliki serijski proizvajalci, vloženega neprimerno več znanja, testiranj in izkušenj kot pri individualnih oblikovalcih. Z vidika kakovosti je v prednosti pohištvena industrija. Za posameznika pa je pomembno, da maksimalno izkoristimo prostor tudi z vidika njegovih estetskih preferenc.
Pohištvena industrija je tista, ki postavlja merila in trende. Za primer vam dam oblikovanje avtomobila: bi si želeli kupiti avto, ki sta ga sestavila dva posameznika? Verjetno ne. Podobno je tudi pri kuhinjah, kar se pokaže na daljši rok uporabe. Pri pohištveni industriji razvoj novosti traja leto, dve ali celo več.
Nova kuhinja za marsikoga predstavlja veliko investicijo. Kako lahko prihranimo, čeprav si želimo kakovostno in posebno kuhinjo?Osnovno vodilo pri izbiri nove kuhinje je vedno, da želimo investirati varno, v kakovostnega, priznanega in uveljavljenega ponudnika. Ravno veliki serijski industrijski proizvajalci lahko s tega vidika ponudijo več za nižjo ceno. Za boljšo predstavo. Proizvajalec Stosa vsak dan proizvede 160 kuhinj na dan. Nadzor nad kakovostjo je neverjetno podroben in hkrati celovit.
Malo za šalo in malo za res: se za vsakogar najde idealna kuhinja?Seveda. Idealna kuhinja postane takrat, ko jo lahko funkcionalno uporabljamo. Kupci, ki se prepustijo oblikovalcu, imajo največkrat na koncu idealno kuhinjo. Seveda pa je naloga oblikovalca interjerja, da po korakih vodi kupca tako, da razume prilagoditve kupčevih idealov realnosti prostora in osebni funkcionalnosti.
Foto: Stosa, Elementare
Nazaj na vrh