Navdih, dekoracija doma
Domači kruh
Ali znate speči kruh?
3/3/2013, 11:39 PMDomači kruh
Prvič sem spekla kruh po receptu J. Oliverja. Kruh mi je sicer uspel, vendar mi ni bil preveč všeč, ker je bil trd in gost, zato sedaj kruh vedno zamesim po svoji recepturi. Pred vami je moj recept za rahel kruh.
Sestavine:
700 g moke + nekaj moke za posipanje
3 vrečke suhega kvasa
1 jedilna žlica soli
1 jedilna žlica sladkorja
600 ml tople vode
V posodo damo moko, stresemo kvas, dodamo sol in sladkor ter zelo toplo vodo.
Z žlico vse dobro premešamo. Nato stresemo na pomokano površino in testo dobro umesimo še z rokami.
Testo damo nazaj v skledo, da vzhaja. Pokrijemo ga s prtičkom.
Ko testo vzhaja do vrha sklede, testo zvrnemo na površino, ga malo pomokamo (da se nam ne prijemlje za roke) in ga še enkrat hitro zgnetemo. Že želimo dodati semena ali orehe, jih dodamo sedaj. Oblikujemo štruco, hlebec, štručke, kruhove mafinčke ... in jih položimo na pekač, da še enkrat vzhajajo. Za bolj hrustljavo skorjo testo pomažemo z oljem. Vključimo pečico in jo segrejemo na 220 stopinj Celzija.
Ko testo še enkrat vzhaja, ga damo v pečico. Pri tem vrata pečice nežno zapremo, saj testo potrebuje dovolj kisika. Če bomo vrata zaloputnili, bo kisik pobegnil iz pečice. Čas pečenja prilagodimo obliki kruha in ga pečemo do zlatorumenega. Štruco pečemo približno 45 minut.
Če niste prepričani, ali je kruh že pečen, ga obrnite okrog in potrkajte po dnu. Če bo zvenelo votlo, je kruh pečen.
Poleg še rahlo toplega domačega kruha si privoščite veliko skledo solate ali pa domačo pašteto. O tem pa v naslednjem prispevku.
Foto in recept: Zaposlena gospodinja
Nazaj na vrh