Ideje za dom, nasveti, trendi

Barvne ideje za kuhinjo: naj vaša kuhinja zasije

Se pripravljate na prenovo kuhinje? Večina razmišlja, ali izbrati lesene ali bele omare, granit ali drug kamen, nerjaveče jeklo … Če boste raziskali tudi druge možnosti in razmišljali izven običajnega, boste odkrili barvite kuhinje, nepričakovane materiale in barvne odtenke. Da bo vaša kuhinja zasijala, upoštevajte naslednje barvne ideje za kuhinjo.

Ambientdizajn 10/31/2015, 10:29 PM

Naj bo vaš stil minimalistično moderen ali rustikalno eleganten, lahko barvne ideje za kuhinjske omare, dodatke in kuhinjsko ozadje segajo od sivih odtenkov do močnih odtenkov, npr. sončno rumene in živahne rdeče. Ne pozabite na kovinske dodatke iz bakra, saj je ta material naredil velik povratek.

Tukaj je nekaj naših najljubših barvnih idej za kuhinjo:

Sončno rumena

Rumena je barva optimizma in veselja. Je kot žarek sonca, znano pa je tudi, da rumena barva spodbuja apetit. To je fantastična barva, ki polepša kuhinjo, predvsem temne ali majhne prostore. Če boste izbrali rumene odtenke, se zavedajte njene intenzivnosti. Živahno rumena se največkrat uporablja kot poudarek v kuhinji, na primer kot barski stoli, na steni ali med kuhinjskimi omaricami in pultom, bledo rumeni in masleni odtenki pa lepo dopolnijo rustikalno kuhinjo z lesenim pultom. Ne glede na to, kateri odtenek rumene boste izbrali, vnesite vesele vibracije v prostor s skledo limon ali z lepim šopkom narcis.

Prefinjena temno modra

Vedno prefinjena in vedra, toda mornarsko modra je nepričakovani trend med današnjimi barvnimi idejami za kuhinje. Kot je elegantna temno modra obleka z belo srajco, tako so čudovite tudi temno modre omare z belimi oblogami oz. bele omare s temno modrimi stenami. Poudarki sive ali zlate barve dodajo še eno plast drame v obliki kovinskih delov in svetlobnih teles. Posodabljanje kuhinjske stene med pultom in visečimi omaricami je način, kako lahko vključite temno modro barvo v svojo kuhinjo. Lahko izberete enobarvne ploščice, kaljeno steklo, mozaik ali vzorčasto keramiko, pri tem pa ne pozabite na dodatke. Na primer okrasnih blazin na klopi ali barskih stolov za čudovito posodobljeno kuhinjo.

Lesk kovinskih dodatkov

Dodajanje malo glamurja kuhinji je lažje, kot si mislite. Kovinski poudarki iz medenine, srebra ali bakra so lahko tudi poceni, zagotovijo pa presenetljivo in edinstveno izjavo. Baker je naredil velik povratek kot poudarek v celotnem domu. V kuhinji lahko zamenjava kromiranih delov z medeninastimi preobrazi navadne omare v izredne. Razsvetljava je še en čudovit način, da dodate malo sijaja v kuhinjo. Bakren lestenec nad kuhinjskim otokom ali jedilno mizo ustvari osrednjo točko v sicer običajnem prostoru. Če želite iti še korak dlje, izberite zlato ali srebrno keramiko, mozaik iz jekla in kuhinjsko ozadje bo postalo bleščeča površina. Skoraj preveč glamurozno za kuhinjo.

Svetle, močne barve

Umetelno združevanje dveh ali več živahnih barv lahko da kuhinji resnično izjemen poudarek. Živahne barvne palete kot so turkizna in zelenorumena (chartreuse), oranžna ali rumena barva s sivo, rdečo ali belo barvo je mogoče videti v najrazličnejših kreativnih kombinacijah. To je odličen način, kako izraziti različne plati osebnosti in v enem prostoru združiti najljubše barvne ideje. Če boste v barvno paleto uvedli še en barvni odtenek, ga dajte na kuhinjsko steno, kuhinjski otok, police, barske stole ali viseče svetilke. 

Bele omare z drzno barvo zlahka preoblikujejo kuhinjo. Osredotočite se na zamenjavo ali pleskanje spodnjih belih omaric z drznejšo barvo. Živahno ali dramatično – spodnji del bo kreativno sidro prostora. Dodajanje barv z dodatki je enostavna in poceni alternativa za poživitev vsakega prostora. Barviti barski stoli, stoli, zavese in drugi dodatki prinesejo novo življenje v kuhinjo, medtem ko vam dajejo svobodo, da boste večkrat zamenjali/posodobili barve.

Sivi odtenki

Siva je nova bež, ampak to ne pomeni, da mora biti dolgočasno. Siva je vedno elegantna in čista, ki se v kombinaciji z lesom in belimi omaricami poda v večino kuhinj. V kuhinji je sivo barvo najbolje nanesti na večje površine in ne na drobne dodatke. Ob beli kuhinji so lahko stene sive, lahko pa obdržite bele stene in omare prepleskate v grafitno sivo barvo. Za manjše kuhinjske prostore so primernejši srednje do svetlo sivi odtenki (npr. golobje siv odtenek), a to ne pomeni, da priporočil ne smete kršiti in izbrati temnejšega odtenka.

Nove nevtralne barve lahko v kuhinjo vključite na naslednje načine: prepleskate stene, zamenjate staro talno oblogo s sivo keramiko ali pa izberete siv kamen za kuhinjsko ozadje ali pult. Za dokončanje zelo elegantne kuhinje ustvarite nekaj kontrastov s kovinskimi elementi, bakrom ali teksturiranim lesom.

Upamo, da vas bodo naslednje barvne ideje navdihnile, da boste naredili barvni preskok. Katere barvne ideje so vaši favoriti?

Navdih:

Če so kuhinjske omarice v dobri kondiciji, je dobro, če se nahajajo na vidnem mestu. Če pa niso tako lepe, kot bi lahko bile, vam bomo pokazali, kako prepleskati kuhinjske omare kot profesionalec. Seveda lahko zamenjate omarice, vendar je to drago oziroma včasih tudi popolnoma nepotrebno. Tako kot lahko s pleskanjem osvežimo prostor, lahko tudi s pleskanjem kuhinje ustvarimo popolnoma novo podobo, ki bo povrnila lepoto in stil temu močno uporabljenemu prostoru. Več v članku Kako prepleskati kuhinjske omare kot profesionalec.

Foto: www.freshome.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki