Ideje za dom, nasveti, trendi

Dekorativne ideje za ureditev kamina

Okusno zasnovan kamin je eden najpomembnejših vidikov zasnove glavnega bivalnega prostora v domu. To je pogosto prva stvar, ki jo oko zagleda ob vstopu v dnevno sobo. Tako kot pri vseh drugih stvareh v domu sta tudi podoba in okrasitev kamina neposreden odraz našega stila. Želite posodobiti kamin, vendar ne veste, kje začeti? Dekorativne ideje za ureditev kamina naj vas usmerijo na pravo pot.

Ambientdizajn 10/29/2015, 1:35 PM

Pomemben element okrasitve kamina je uravnoteženje vseh predmetov v prostoru. Simetrija privablja poglede na kamin. To načelo uporabite, če ste ljubitelj minimalizma in preprostega. Če imate radi moderno, z nekaj dodatki ustvarite videz, ki najbolj ustreza vaši osebnosti.

Simetrija je primerna tudi za ljubitelje klasične in tradicionalne estetike, vendar morate uporabiti bolj bogate in izrezljane materiale in razkošne vgradne omare, ki dopolnjujejo kamin. Pri tem bodite pozorni, da glavni dekorativni elementi ne zasenčijo prostora. Poigrajte se z različnimi oblikami, teksturami in barvami, da boste odkrili najprimernejšo kombinacijo. Morda boste presenečeni nad močjo in izrazom močnejših barv ali večjih skulptur.

Naj bodo naslednje dekorativne ideje, kako okrasiti in urediti območje kamina, usmeritev, kako ustvariti nov najljubši prostor v domu. Pri ustvarjanju in izbiranju ne pozabite na najpomembnejše: ostanite zvesti svojemu osebnemu stilu. Uporabite elemente, ki so vam ljubi, dizajn, ob katerem vam je udobno, in estetiko, ki ustreza vašemu domu.

1. Dodajte zelenje

Ker so kamini običajno obloženi s težkimi in trdimi materiali, npr. kamnom in opeko, lahko obtežijo videz prostora, če je obloga preveč masivna. Moško podobo kamina zmehčajte z mehkimi, organskimi linijami rastlin. Zeleni poudarki bodo dopolnili izbrani stil, medtem ko bodo cvetlični aranžmaji dodali bolj ženstven ton.

2. Izberite umetniško delo

Ne glede na to, ali ste umetnostni poznavalec in zbiratelj ali zgolj ljubitelj umetnosti, umetniško delo je čudovit dodatek kamina. Lahko je umetniško delo in stena kamina postane galerijski zid, ali pa večja skulptura, ki jo postavite zraven kamina. Izberite eno samo večje umetniško delo, ki naj odraža vaš okus.

3. Okrasite kamin z ogledalom, zanimivo kamnito oblogo, barvo, svetlobo ali z nišo za drva

Se ne morete odločiti, katero umetniško delo izbrati, so vam barve odveč? Izberite ogledalo. Ogledala najdete v skoraj vseh oblikah in velikostih. Ogledalo bo polepšalo dnevno sobo, ko bo odbijalo svetlobo od okna. Ogledalo lahko obesite ali ga naslonite na steno. Če niste ljubitelj umetniških del in si želite bolj minimalističen poudarek, izberite kamnito oblogo ali barvo.

Če boste ustvarili lepo nišo za drva, bodo drva postala 'umetniško delo'.

4. Zamenjajte televizijo

Televizije z ravnim zaslonom so našle svojo pot tudi na kamine, kjer bodo najverjetneje ostale. Montaža televizije naravnost na steno poskrbi za izčiščen videz. Če boste namestili televizijo tako, da bo poravnana s steno, bo videti manj zajetna. Če imate poleg kamina zidno nišo ali dolgo polico, načrtujte steno kot celoto.

5. Bodite sezonski

Zaznamujte vse letne čase, ne le božično-novoletnega obdobja. Dodajte sveže cvetje spomladi, visoke trave ali skledo plodov poleti, jeseni postavite v vazo dekorativne veje z majhnimi plodovi, npr. šipek, pozimi pa lahko kamin okrasite s storži.

6. Spreminjajte

Medtem ko okrasitev kamina ustvarja pomembno stično točko v dnevni sobi, je to tudi ena najlažjih stvari, ki jih lahko spreminjamo – sezonsko ali s spremembo trendov. Dober način, da preprečite oblikovalsko katastrofo, je postavitev več podobnih elementov skupaj. Okrasite kamin s svečami, z vazami in drugimi manjšimi okrasnimi predmeti. Pri tem upoštevajte pravilo dveh oziroma treh. Če boste postavili dve namizni svetilki poleg kamina v zidni niši, naj bosta enaki in simetrično postavljeni. Vse ostale manjše dekorativne predmete postavite v skupinah po tri. Predmeti naj bodo različnih velikosti, vendar naj se v stilu dopolnjujejo. 

Spreminjajte dekor tolikokrat, kot vam je všeč – ne samo v času praznikov!

Navdih:

Ne glede na to, na katerem koncu sveta živite, stroški ogrevanja se utegnejo med mrzlimi zimskimi dnevi povzpeti v astronomske višave. Tudi če učinek na denarnico zanemarimo, običajni načini ogrevanja ne prinašajo nič dobrega niti okolju. Na srečo so na voljo tudi bolj zeleni ali okolju prijaznejši načini ogrevanja doma. Več v članku Kako na okolju prijazen način poskrbeti, da bo dom topel.

Foto: Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki