Ideje za dom, nasveti, trendi

Kateri material izbrati za kuhinjsko steno

Kuhinja je lahko videti zaključena tudi brez kuhinjske obloge in včasih je pralna barva tisto, kar najbolje zaključi dizajn. Toda hkrati obstajajo tudi številne druge možnosti.

Ambientdizajn 5/9/2015, 1:09 PM

Pulti, talna obloga in kuhinjske omare naj bodo enostavne, medtem ko je stena dobro mesto za izražanje osebnega sloga, pa naj bo to mozaik ali drzna barva, saj ta stena dobesedno povezuje pult z omarami.

Ali to oblogo nujno potrebujemo? Ne. Vendar med kuhanjem, pomivanjem, mešanjem se stena umaže in ravno stenska obloga olajša čiščenje. Ali ste pred prenovo celotne kuhinje ali pa potrebujete le nekaj za osvežitev prostora, tukaj je nekaj različnih materialov za kuhinjsko steno.

Keramika
Zaradi številnih oblik, velikosti in barv so keramične ploščice verjetno najbolj vsestranska možnost. Lahko se poigrate z vzorci, še vedno pa ohranjate čiste linije. Večina keramike zahteva minimalno vzdrževanje.


Nerjaveče jeklo
Večina ljudi se odloči za kuhinjske naprave iz nerjavečega jekla, ker so videti ostre in so bistvenega pomena za sodobno kuhinjo. Uporaba nerjavečega jekla (obloga v enem kosu ali v obliki majhnih ploščic) je nadaljevanje istega občutka in ustvarja gladek, enakomeren videz prostora. Material enostavno obrišete, ne zahteva malte in trajal bo večno.

Mozaiki
Če nimate štedilnika na kuhinjskem otoku, potem je lahko stena za štedilnikom kontaktna točka v kuhinji. To točko lahko poudarite z vzorcem, barvno shemo, obliko ploščic, polaganjem pod kotom, mešanjem barv … Če ste omejeni s proračunom, potem povsod drugod položite enostavne minimalistične ploščice, na tem mestu pa ne varčujte.

Kamen
Naravni kamen ima na steni izrazito drugačno teksturo kot ploščice in ponuja nasprotje z gladkimi kuhinjskimi omarami. Kamen je porozen, zaradi česar ga je težje čistiti, bolj pa je nagnjen tudi k lomljenju. Kot alternativo lahko uporabite manjše elemente, ki jih zložite v vzorec ali pa plošče iz granita ali marmorja, ki jih položite tako na pult kot tudi na steno.

Naj vam bo pri izbiri materiala v pomoč tudi članek Kako vključiti marmor v notranje opremljanje.

Opeka
Opeko lahko pustite v izvirni podobi ali pa jo prepleskate, da se ujema z dizajnom kuhinje. V primerjavi s kamnom je opeko težje čistiti, vendar je vzdrževanje precej enostavno, če je čiščenje pravilno in redno.

Kaljeno steklo
Kaljeno steklo je vedno bolj priljubljeno v kuhinji, saj je relativno poceni, moderno, preprosto za čiščenje, oblogo pa je mogoče enostavno prilagoditi vsem posebnostim kuhinje. Steklo ponuja brezhibno, neprekinjeno površino, ki odbija svetlobo, katera polepša prostor, zaradi česar je to dodatna prednost materiala.

Neobičajni materiali
Baker, bambus, barva za krede … – ni omejitev pri izbiri materiala, vseeno pa pred dokončno izbiro materiala pomislite tudi na čiščenje.

Stenska obloga iz betona - zelo minimalistično in sodobno.

Lesena obloga, opaž, furnir - obloga za več topline v prostoru ali pridih vintage vzdušja.

Bakrena stenska obloga z vzorcem - čiščenje verjetno ni najpreprostejše.

Barva za table, po kateri lahko pišemo s kredo - belemu prahu se ni mogoče izogniti.

Tapeta - velika težava so mastni madeži, ki jih je nemogoče odstraniti.

Ogledalo - zelo stilska izbira, ki prinese glamur v prostor, poveča pa tudi obseg predmetov oziroma nereda na kuhinjskem pultu.

Zamaški in pokrovčki - ali zamaške zbirati in toliko popiti ali jih kupiti?

Pri izbiri stenske kuhinjske obloge je najbolje, da razmislite o tem, kaj želite v prostoru. Ali veliko kuhate? Želite nekaj, kar se preprosto vzdržuje in ne zahteva veliko ur čiščenja? Želite material, ki bo cenovno sprejemljiv? Kombinirajte cenejše ploščice z dražjimi. Ni nujno, da steno za štedilnikom spreminjate v kontaktno točko, ampak se lahko odločite za preproste in izčiščene sodobne linije.

Foto: www.freshome.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki