Intervju

Tapete so se vrnile, 1. del

Dekorativne tapete so se vrnile v velikem stilu. Modernega stanovanja, hiše, restavracije ali hotela si brez tapet skoraj ne moremo več zamisliti. Po desetletjih vladavine filozofije minimalizma smo v notranjem oblikovanju dosegli točko, ko iz prostora ni bilo več moč odstraniti ničesar. Novi trendi oblikovanja težijo k zapolnitvi te praznine z dekorativnimi vzorci, modnimi barvami ter izbranimi materiali. Po svetu tapet smo se sprehodili z Izakom Podgornikom, svetovalcem iz podjetja Interstille, ki že dobro desetletje razveseljuje kupce s svojo ponudbo tapet, zaves, svetil, ogledal in dekorativnih predmetov.

D. Cigale 1/9/2013, 10:18 PM


© www.eijffinger.com

Zakaj so se tapete vrnile, zakaj doživljajo tak preporod?

Tapete so bile tako v svetu kot tudi pri nas že dolgo prisotne. Dobro so jih poznali naši starši, moja generacija pa se jih spomni predvsem iz otroštva, ko smo staršem pomagali lepiti tapete ter kasneje, ko smo se z istimi tapetami soočili ob prenovi kakšnega stanovanja, kjer jih je bilo treba odstraniti. Konec 70. in v začetku 80. let pa so tapete pri nas skoraj popolnoma izginile. Menim, da je to posledica prevlade modernizma v arhitekturi, kjer je težnja k vedno bolj čistim linijam privedla do tega, da so stene ostale preprosto bele. Šele kasneje so se na stene pričele vračati barve, pred kratkim pa smo ponovno ugotovili, da samo z barvami ne moremo pričarati topline in dekorativne dinamike, ki nam jo ponujajo tapete. Za razliko od starih časov, ko smo s tapetami prekrivali vse stene v stanovanju, pa le-te sedaj služijo bolj kot poudarek in dekoracija. Tako eno ali dve steni poudarimo z močnim vzorcem ali s strukturo, medtem ko ostale stene obarvamo ali kombiniramo z enobarvno tapeto oziroma s tapeto z nevsiljivim vzorcem.

© www.eijffinger.com

Kaj trg danes vse ponuja?

V zadnjih petnajstih letih je prišlo do neverjetnega razvoja na področju dekorativnih stenskih tapet. Davno pozabljene so preproste papirnate tapete z enobarvnim potiskom. Tapete se sedaj šopirijo v celi paleti materialov, kot so pesek, kristali, bambus, trsje, pliš, žamet, tekstil, lanena vlakna, konjska žima, svila ipd. Moderne tapete so potiskane v kovinskih in bisernih barvah, hologramski foliji, gumiranem in izbočenem toplotnem tisku, zlatem in srebrnem tisku, slepem tisku, lakiranem in UV-tisku. Materiali in tehnike pa se na steni srečajo z neverjetnim naborom različnih vzorcev, od modernih, preko abstraktnih do retro in klasičnih v moderni preobleki. Omeniti moram tudi moderne digitalno tiskane fototapete, ki so prerasle svoje foto prednike. Neverjetna izbira motivov sega od narave, preko arhitekture in dizajna do popolnoma grafičnih in pop umetnin. 

 

© www.eijffinger.com

Ali tapete povezujemo s prestižem?

Čeprav so moderne tapete izredno lepe, nekatere pa so lahko tudi izredno prestižne in drage, jih ne bi povezoval samo s prestižem. V modernem stanovanju imajo tapete svoje mesto, saj lahko v prostoru ustvarijo različna vzdušja: romantično, igrivo, mladostno, poduhovljeno, elegantno, zapeljivo, bogato … Povedati pa moram, da tapete še zdaleč niso nedosegljive, saj je cenovni razpon primeren za vsako denarnico, pa naj bo študentski, družinski ali menedžerski.

© www.eijffinger.com

Rute, šali in nogavice so modni dodatki, ki poživijo in dopolnijo vsak stajling. So tapete tudi nekakšen modni dodatek prostora?

Tapete so lahko modni dodatek ali pa dnevna obleka prostora. To je odvisno od našega razumevanja prostora oziroma od tega, kakšen pridih želimo stanovanju dodati. Lahko ga s tapetami popolnoma definiramo in ga naredimo trajnega, lahko pa se odločimo, da bomo steno s tapetami nenehno spreminjali v skladu s svojim počutjem ali z letnim časom. Izbira je odvisna samo od nas.

© www.eijffinger.com

V starih časih so položene tapete največkrat preživele svojega lastnika. Kakšna je doba ('rok trajanja') današnjih tapet, če se dotakneva modnih smernic in trendov?

S tapetami je podobno kot z oblekami. Nekatere kose ponosimo v eni sezoni, druge z veseljem nosimo deset let. To je odvisno najprej od našega izbora vzorcev in barv, saj so danes zelo modne tapete lahko jutri že zastarele. Trajnost pa je odvisna od same kakovosti tapet. Ni treba omeniti, da je na trgu neverjetna ponudba, in sicer od cenenih in poceni tapet do prestižnih tapet, ki so temu primerno tudi zelo drage, ter še cel spekter vmes. Poudariti pa moram, da ni nujno, da so poceni tapete nekakovostne, prav tako pa visoka cena ni zagotovilo kakovosti. Kot pri vseh stvareh se je pred nakupom dobro informirati in tapete tudi primerjati. V večini primerov pa lahko trdim, da bomo tapeto prej zamenjali zaradi spremembe mode kot zaradi tega, ker bi razpadla. 

© www.eijffinger.com

Če želimo ustvariti kar najbolj modno opremljeno stanovanje, moramo izbrati …

… tisto, kar si najbolj želimo. Tako kot obleka tudi tapete izražajo individualni slog, zato pri izbiri ni predpisanega pravila. Je pa treba pri izboru tapet upoštevati tudi zasnovo stanovanja, stanovanjsko opremo in obstoječe barve tal in prostora. Prav tako predlagam, da odločitev dobro pretehtamo, saj so tapete le trajnejša oblika dekoracije prostora in je njihova zamenjava lahko večji poseg, še posebej, če smo jih dražje plačali. Če smo v dvomih, se je za pomoč pri izbiri dobro obrniti na svetovalca oz. notranjega oblikovalca.

© www.eijffinger.com

Kakšne tapete so vam najbolj pri srcu? Tapete z neobaročnim vzorcem, svetleče s kristali, enobarvne, bolj preproste, žametne …?

Ker letno vidim tudi več kot petdeset novih kolekcij, imam vedno znova nov najljubši vzorec in tapeto. Lahko pa rečem, da se osebno sedaj nagibam k bolj prestižnim tkanim tekstilnim tapetam z neoklasičnimi vzorci, čeprav bom vedno zaljubljen v strukturne tapete iz mineralov sljude oz. vermikulita (Mica). Ta tapeta je brezčasna.

So tapete primerne za vse prostore in sloge?
Absolutno! Težko se zgodi, da ne bi našli tapete zase. Pri vsej izbiri na trgu je to skoraj nemogoče.

© www.eijffinger.com

Po katerih načelih, kriterijih naj izberemo najustreznejšo tapeto? Je prvi vtis najpomembnejši, ali je treba izbrati bolj preudarno?

Osebno verjamem v oba pristopa. Menim, da je treba poslušati tako svojo intuicijo kot tudi upoštevati razum. Še vedno se je pokazalo, da ko vidimo pravo tapeto, to takoj intuitivno vemo. Najpomembnejša naloga svetovalca oz. oblikovalca je, da stranko posluša in razume ter ji predstavi pravi izbor možnosti. Če je namreč idej preveč, se naša presoja zamegli, zato je težje pravilno izbrati.

© www.eijffinger.com

Nekako si predstavljamo, kakšni motivi sodijo na otroške tapete. Ali lahko govorimo tudi o moških tapetah, tapetah za modno ozaveščene ženske, tapetah za pisarne?

Seveda. Vsak prostor je narejen za določeno dejavnost in temu primerno moramo izbrati tudi tapeto. Poslovni prostori so ponavadi bolj nevtralni, vendar so tukaj velika odstopanja med dejavnostmi (tapeta za banko bo na primer popolnoma drugačna od tiste, ki jo boste srečali v kozmetičnem salonu ali wellnesu). Doma si lahko privoščimo več svobode, vendar je tudi tukaj razlika med posameznimi prostori. In tudi med spoloma je razlika. Moški imamo na primer bolj hladen in razumski pristop, zato tradicionalno težimo k barvam, kot so siva, črna, modra, pri vzorcih pa imamo raje geometrijske like ali črte. Ženske ste bolj tople in romantične (pa tudi praktične), zato v »ženskih« prostorih prevladujejo tople barve in cvetlični vzorci. V otroških sobah so običajno prisotne bolj nežne barve, vzorčki pa so manjši in z otroško tematiko. Zanimivo je, da v sobah za fantke prevladuje svetlo modra barva, medtem ko je za punčke najbolj priljubljena nežno roza. Omeniti moram še tapete za najstnike, ki pa so poglavje zase, tako kot najstniki.Nadaljevanje intervjuja: Tapete so se vrnile, 2. del 

Foto: Eijffinger, zastopa Interstille, www.interstille.si

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki