Navdih, dekoracija doma
Literarni večer s Skuhno
Palestinska kuhinja
4/11/2013, 11:41 PMLiterarni večer s Skuhno
V klubu Daktari je v mesecu marcu potekal literarni večer z zimbabvejskim pisateljem Tendaijem Hochujem, ki ga je organiziralo društvo Humanitas v okviru programa Hiša svetov. Huchu je na dogodku predstavil svoj roman Frizer iz Harareja (The hairdresser of Harare), ki ga je povezovala Tina Košir Mazi.
Tendai Huchu se je rodil leta 1982 v zimbabvejskem mestu Bindura. Po končani srednji šoli se je vpisal na fakulteto v Zimbabveju, kjer je študiral rudarstvo, a je študij kmalu opustil in začel delati. Po zamenjavi več služb, med drugim je delal v kazinoju in kot smetar, se je vrnil na fakulteto. Zdaj živi v Edinburgu, kjer jadra med kariero pisatelja in pediatra.
Roman Frizer iz Harareja je v tujini požel velike uspehe. Kritiki ga opisujejo kot vznemirljiv roman, ki skozi zgodbo dveh frizerjev ponuja vpogled v sodobni Zimbabve in homoseksualnost, ki je v nekaterih državah še vedno prepovedana. Avtor postavlja kritično zrcalo politiki, gospodarstvu in predsodkov polni družbi v Zimbabveju.
Literarni večer je popestrila Skuhnina pogostitev, ki jo je 'zakuhal' Jaber Elmasry. Jaber je poskrbel za medkulturno obarvan večer in pripravil palestinsko različico finger food hrane.
Foto: Pinterest.com
Jaber Elmasry prihaja iz Palestine, Gaze. Je aktivist za palestinske pravice in aktiven na humanitarnem in kulturnem področju. V Slovenijo je prvič prišel pred štirimi leti, pred dvema letoma pa se je odločil, da ostane. Tukaj ima tudi družino, ženo in hčerko. Ustanovil je organizacijo za promoviranje arabske kulture, umetnosti in kulinarike. V Palestini je kuhal za razvedrilo in v prostem času delal v restavracijah. Ljubi eksperimentiranje z začimbami in zelišči. Preko organizacije je izvajal tudi kuharske tečaje. Ko je slišal za Skuhnin projekt, mu je bila ideja zelo všeč, predvsem zaradi skupnih značilnosti. Vendar je Skuhnina ideja bolj raznolika in globalna, zato je upal, da se pridruži in predstavi arabsko hrano, kulturo, začimbe in seveda kuhanje. Tako se je prijavil in sedaj dela za Zavod Global in je prepričan, da bodo uspeli narediti kuhinjo globalnega juga v Sloveniji, kjer lahko ljudje okušajo raznoliko hrano.
Foto: Pinterest.com
Arabska hrana je zelo okusna in se razlikuje po državah. Včasih so bili Arabci povezava med Indijo, Kitajsko in Evropo in več 1.000 let so arabski trgovci izvažali začimbe na Zahod. Tako je veliko različnih kultur vplivalo na njihovo kulinariko in jo obogatilo. V večstoletni tradiciji so si tako ljudje izmenjevali izkušnje o kuhi in začimbah. Velik pomen v njihovi kulturi pa ima tudi tradicionalna medicina, ki uporablja začimbe in zelišča. Vse to je prispevalo k zelo raznoliki in okusni arabski kuhinji. Tako v njihovi prehrani najpogosteje najdemo cimet, kari, blage do pekoče omake, česen, ribe (v obmorskih območjih), jagnjetino, piščanca, čebulo, riž, meto, jogurt, čaj, timijan, veliko sadja (največ agrumov) in zelenjave, kot so kumare, jajčevci, solata, paradižnik, zelena paprika, zelen fižol, bučke in peteršilj. Seveda ne gre brez različnih začimb, ki nam v Sloveniji niso znane in dosegljive.
Foto: Pinterest.com
Veliko spoštovanje imajo do kruha, ki ga poberejo, če ga vidijo na ulici in postavijo na mesto, kjer ga ne more nihče pohoditi. Ena izmed najbolj popularnih jedi je ploščati kruh manakish, ki spominja na majhno pico. Jedo ga za zajtrk ali kosilo, obogatijo pa ga s timijanom ali sirom, tudi z mletim mesom, najpogosteje pa je posut z zaatarjem (mešanica začimb), ki se jih pri nas zaenkrat ne da dobiti, lahko pa pripravimo slovensko različico. Pri obroku se ne moremo izogniti čaju, ki ga pijejo cel dan.
»Tafathalo« – povabljeni ste za mizo. V dobesednem prevodu pa pomeni »v čast mi je«.
Foto: Pinterest.com
HUMUS
Sestavine:
400 g čičerke namočimo v vodo in pustimo stati čez noč ali 400 g čičerke v konzervi
3 žlice tahine (mleti sezam, kupimo lahko tudi pri nas)
3 žlice limoninega soka
česen in sol po želji
pol pekoče paprike (če imate radi pekoče)
Priprava:
Čičerko skuhamo in jo damo v mešalnik z vsemi ostalimi sestavinami. Dodajamo vodo (lahko tisto, v kateri smo kuhali čičerko). Mešamo toliko časa, da nastane gladek namaz. Če uporabljamo čičerko iz konzerve, najprej odstranimo vodo in jo kasneje dodajamo po potrebi. Humus jemo tako, da trgamo koščke kruha in jih namakamo v humus. Humus lahko postrežemo z olivami, s sirom, svežim paradižnikom, svežimi kumarami. Jed je primerna za zdrav in enostaven zajtrk. V hladilniku ga lahko hranimo tri dni. (Mogoče je dobro, da ne dodamo česna v celotno zmes, da ne oddaja vonja drugim živilom.)
Foto: Pinterest.com
MANAKISH ZAATAR
Sestavine za 8 ploščatih kruhkov:
1 skodelica mlačne vode
½ žlice sladkorja
¼ kvasa
3 skodelice moke
1 čajna žička soli
½ skodelice oljčnega olja
Foto: Pinterest.com
Zaatarjev preliv – slovenska različica
Sestavine:
3 čajne žličke timijana
3 čajne žličke origana
2 čajni žlički praženih sezamovih semen
1 čajna žlička grobe soli
½ skodelice oljčnega olja
Priprava:
Vodo, sladkor in kvas zmešamo ter pustimo stati približno 10 minut. Medtem v veliki posodi zmešamo moko in sol, dodamo oljčno olje in premešamo s prsti. Na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo vodno mešanico in gnetemo, dokler ne dobimo mehkega testa. Testo položimo na pomokano površino in gnetemo približno 10 minut, dokler ni gladko in elastično. Oblikujemo ga v kroglo in položimo v skledo ter rahlo namažemo z oljčnim oljem, nato pa prekrijemo z vlažno krpo ali s plastično folijo in pustimo stati 1 uro. V pečico vstavimo pladenj in jo segrejemo na 200 °C.
Foto: Pinterest.com
Testo še enkrat pregnetemo in ga razdelimo na 8 kroglic. Kroglice postavimo na papir za peko, ki smo ga namazali z oljčnim oljem in pokrijemo z vlažno krpo ali s plastično folijo. Pustimo stati 15 minut. Medtem pripravimo zaatarjev preliv. Vse sestavine zmešamo v manjši skledi. Na rahlo pomokani površini sploščimo kroglice in razvaljamo v obliki kroga do velikosti 20 cm in debeline 0,3 cm. Na njih pustimo prstne odtise, kjer bo lahko počival preliv (ta je poljuben, npr. zaatar). Vsakega premažemo z 1 zvrhano žlico zaatarjevega preliva. Pustimo robove kot pri pici. Pečemo približno 8 minut, dokler niso kruhki rahlo rjavi.
Avtorica: Sara Turk
Več informacij o socialno-podjetniškem projektu Skuhna - svetovna kuhinja po slovensko lahko izveste na www.skuhna.si, www.zavodglobal.org ali www.zavod-voluntariat.si ali se obrnete na:
- Luna Jurančič Šribar, vodja projekta, Zavod Global, info@skuhna.si;
- Urška Hartman, koordinatorica projekta, Zavod Voluntariat, info@zavod-voluntariat.si.
V Skuhni izvajajo različne aktivnosti v sodelovanju z migranti in migrantkami iz Afrike, Azije, Južne in Srednje Amerike. Namen projekta je predvsem povezovanje ljudi preko priprave in okušanja hrane. Glavne dejavnosti, ki jih izvajajo, so medkulturni katering, kulinarični tabori in kuharske delavnice.
Projekt svetovna kuhinja po slovensko sofinancira Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve RS v okviru razvojne prioritete »Enakost možnosti in spodbujanje socialne vključenosti«. Namen projekta je spodbujanje dostopa do usposabljanja in zaposlovanja ranljivih ciljnih skupin (migranti in begunci) na trgu dela z razvojem dejavnosti socialnega podjetništva kot trajnega opravljanja dejavnosti.