Naredi sam, DIY, pohištvo iz palet

Prvo hrvaško tekmovanje Hacking IKEA

Prijavi se na prvo hrvaško tekmovanje Hacking IKEA in osvoji potovanje na Švedsko! Festival »Design District Zagreb« in partner projekta družba IKEA vabita vse zainteresirane, od profesionalnih industrijskih oblikovalcev do navdušencev in ljubiteljev izdelkov IKEA in sistema DIY (do it yourself/naredi sam) k udeležbi na prvem tekmovanju »Hacking IKEA« na Hrvaškem. Tekmovanja se lahko udeleži kdorkoli, ne glede na starost, izobrazbo, zaposlitveni status ali državljanstvo. Prijavo na tekmovanje lahko na spletni strani Designdistrict.hr oddate do 31. maja 2016.

Ambientdizajn 5/9/2016, 1:26 PM

Imena finalistov, ki jih bodo na podlagi oddanega motivacijskega pisma in največ treh referenčnih izdelkov kandidata izbrali poklicni industrijski oblikovalci in predstavniki družbe IKEA, bodo znana 2. junija 2016. Finale tekmovanja »Hacking IKEA« bo potekal v času festivala »Design District Zagreb«, in sicer med 16. in 19. junijem 2016.

»Hacking« oziroma predelava in dodelava IKEA izdelkov predstavlja proces ustvarjanja novih, edinstvenih rešitev za opremo doma s posegi v že obstoječe IKEA izdelke. Cilj tekmovanja »Hacking IKEA« je motivirati in spodbuditi čim večje število posameznikov, da začnejo razmišljati izven obstoječih okvirjev ter uporabljati svojo domišljijo, znanje in spretnosti, kako bi pohištvu za lasten dom dali osebni pečat in ga tako naredili unikatnega glede na njihove navade, potrebe in želje.

»Hacking« obstoječih izdelkov, njihovih oblik in funkcij, je nov pojav oziroma trend, ki je prevzel oblikovalce po vsem svetu. »Hacking« IKEA izdelkov pa je postal eden izmed najbolj opaznih in najbolj popularnih načinov izražanja tega gibanja, ki odraža demokratičnost, z individualizacijo tržnih izdelkov pa se lahko spopadejo tako strokovnjaki kot amaterji.

Tema tekmovanja je "življenje v kuhinji in okoli nje". Naloga tekmovalcev, ki bodo sodelovali v finalu, bo preoblikovanje ali dodelava kateregakoli IKEA izdelka tako, da bo ta pridobil povsem novo (ali dodatno) funkcijo v kuhinji, jedilnici ali shrambi, in sicer v povezavi s pripravo ali hrambo hrane in obedovanjem.

Vsak finalist bo prejel vrednostno kartico IKEA z dobroimetjem v višini 1.000 hrvaških kun (približno 130 evrov) za nakup IKEA izdelkov, ki bodo predmet njegovega »hackinga«.

Kuhinja je prostor, ki je v nekaj zadnjih desetletjih doživel veliko preobrazbo. Poleg njenega oblikovanja in videza se je spremenil tudi namen tega prostora. Prav tako se je spremenila tudi dinamika socialnih interakcij, ki potekajo v njem. Kuhinja in jedilnica sta namreč postali osrednja točka bivanja v večini domov in zaradi tega od njiju tudi veliko pričakujemo. Navdih za ureditev kuhinje in jedilnice ter za različne funkcionalne rešitve, ki nam lajšajo vsakodnevno življenje doma, je IKEA svojim oboževalcem ponudila že v letošnjem katalogu. Ta namreč izpostavlja situacije, v katerih hrana povezuje ljudi.

Edini način, da kuhinja in jedilnica postaneta v celoti prilagojeni potrebam posameznika oziroma vseh članov gospodinjstva, pa včasih predstavlja zgolj poseg v končne, že oblikovane izdelke in njihova prilagoditev obstoječim potrebam in željam. Finalisti »Hacking IKEA« tekmovanja bodo tako posegli v končne izdelke IKEA po njihovi izbiri ter jim s svojim posegom in predelavo dali povsem nov družbeni kontekst in/ali vrednost v povezavi s hrano in obedovanjem.

Zmagovalec tekmovanja »Hacking IKEA« si bo prislužil sodelovanje na »Democratic Design Days« manifestaciji in priložnost, da se z oblikovanjem izdelkov spozna na samem izviru oblikovalskih idej in rešitev družbe IKEA, in sicer v švedskem mestu Älmhult, kjer ima sedež podjetje IKEA Švedska AB, zadolžena za oblikovanje in razvoj IKEA izdelkov. Ostali finalisti bodo za svoje sodelovanje nagrajeni z darilnimi karticami IKEA.

Več informacij in spletno prijavo na tekmovanje »Hacking IKEA« najdete na povezavi 
http://designdistrict.hr/hr/entries/hacking-ikea/.

Foto: Ikea

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki