Navdih, dekoracija doma
Praznična miza: kozarci in kultura pitja vina
Še ne dolgo časa nazaj je veljalo, da kozarci niso pomembni, če želimo postreči vrhunsko vino. Z razvojem kulture pitja vina v zadnjem času pa se je izkazalo, da to seveda ne drži. Če vrhunsko vino postrežemo v neprimernem kozarcu, je to enako, kot če bi vrhunsko glasbo predvajali preko slabih zvočnikov. Končni rezultat je enako slab. Pri izbiri kozarcev moramo biti pozorni na kakovost stekla, ki mora biti tanko, na velikost odprtine, kot, pod katerim se kozarec spodaj združi, višino čaše in površino stekla.
11/21/2016, 1:41 PMKozarci za rdeče vino, 547 ml
V teh kozarcih, kot že ime pove, postrežemo vsa rdeča vina. V teh kozarcih postrežemo vsa macerirana vina, tudi bela, prav tako vsa starana vina in vina z bogatimi aromami, tanini in minerali. Kozarec je večji, visok in z odprtim zgornjim delom. Razmerje med višino in širino je dva proti ena. Ta oblika kozarca vinu omogoča, da je v stiku s steklom na večji površini kot pri drugih kozarcih, zaradi česar vsa kakovostna vina lahko pridejo do izraza. Široko odprto ustje kozarca omogoča kroženje zraka po kozarcu, obenem pa zadrži vse žlahtne arome. V kozarcih za rdeče vino strežemo vina, ki so ohlajena na 10-15 °C.
Kozarci za belo vino, 398 ml
Kozarci za belo vino se uporabljajo za postrežbo belih vin in tudi rdečih vin z visoko kislino (modri pinot, modra frankinja ...). V zadnjem času se kozarci za belo vino uporabljajo tudi za postrežbo penine, saj omogočajo dodajanje različnih aromatičnih dodatkov in dekoracij (limeta, limonin sok ...). Kozarci so primerni za postrežbo vin z visoko vsebnostjo kislin, sveža mlada vina, tudi mošt in različne mešane pijače z vinom (brizganec). Kozarec za belo vino je visok, spodaj širši in pri ustju ozek. Ta oblika zadrži svežino vina in poudari nežne arome svežih vin. V kozarcih strežemo vina, ki so ohlajena na 7-12 °C.
Kozarci za penino, 252 ml
Kozarci za penino so še ožji in tanjši kot kozarci za belo vino. Zaradi prepoznavne oblike jim pravimo tudi tulipančki. Uporabljajo se za postrežbo penečih vin in vseh mešanih pijač iz penečega vina. Najbolj znani mešani napitki so kir royal, bellini ... V kozarcih za penino postrežemo sveže penine, sveže šampanjce, medtem ko so za peneča vina starejših letnikov primernejši kozarci za belo vino. Oblika kozarca penečemu vinu omogoča, da razvije tako imenovano verižico, mehurčke, ki z dna proti vrhu kozarca potujejo v obliki verižice. Bolj bistra in z manjšimi mehurčki kot je verižica, boljše peneče vino imamo! V kozarcih za penino strežemo vina, ki so ohlajena na 4-7 °C.
Dekanter, 1.400 ml
V našem hišnem baru nikakor ne sme manjkati dekanter. To je stekleni vrč posebne oblike, ki je namenjen prezračevanju pijač in ločevanju usedline od tekočine. Dekantiramo vsa starejša, arhivska vina, macerirana vina ter vina, ki so dalj časa odležala v sodu (tudi bela). Nekateri dekantirajo tudi žlahtne žgane pijače.
Kozarci za vodo in žgane pijače, 320 ml
Praktično pri vsakem obroku, ob vsaki alkoholni pijači ali kavi si vedno zaželimo kozarec vode. Tudi tukaj je pomembno, v kakšen kozarec postrežemo vodo. Predstavljajte si, da morate piti vodo iz kozarca za rdeče vino! Zato so postrežbi vode namenjeni posebni kozarci, ki se od dna proti vrhu počasi ožajo, vendar imajo še vedno dovolj veliko ustje v primerjavi z vinskimi kozarci. Kozarce za vodo uporabljamo tudi za strežbo žganih pijač in likerjev. Najbolj primeren način postrežbe teh pijač je ”on the rock”, ki prihaja iz ZDA. Kozarec za vodo do vrha najprej napolnimo z ledom, čez pa prelijemo žgano pijačo ali liker.
Kozarci za vodo in sok, 390 ml
Te večje vodne kozarce uporabljamo za postrežbo vode in različnih sadnih sokov. Zelo primerni so tudi za pripravo različnih brezalkoholnih mešanih pijač (smoothijev, frapejev, limonad ...) in alkoholnih mešanih pijač (tequila sunrise, mojito, cuba libre ...). Nihče pa vam ne bo zameril, če boste v tem kozarcu postregli kakšno dobro pivo!
Zanimivosti in namigi
Kozarcev za vino in penino nikoli ne držimo za čašo! Kozarec vedno držimo za pecelj kozarca, kajti drugače z rokami pijačo v kozarcu grejemo!
Vsak šampanjec je peneče vino, vsako peneče vino pa ni šampanjec! Peneče vino se lahko imenuje šampanjec samo v primeru, če prihaja iz regije Champagne v severovzhodnem delu Francije.
S kozarci s penečim vinom ne trkamo ob nazdravljanju! Ob raznih sprejemih, aperitivih nam vedno postrežejo s šampanjcem ali penino. Pri tem ni vljudno, da ob nazdravljanju trkamo s kozarci. Ob takšnih priložnostih ob nazdravljanju trk samo nakažemo z gesto. Seveda pa to pravilo ne velja, ko nazdravljamo z dobrimi prijatelji ali z ljudmi, ki so nam blizu.
Če želimo, da bo postrežba popolna, kozarce pred uporabo ohladimo v hladilniku ali zamrzovalniku na temperaturo, ki je primerna pijači, ki jo bomo stregli.
Če postrežemo res posebno vino ali vino, ki nam veliko pomeni, kozarce najprej ovinimo. To pomeni, da v kozarec zlijemo 5 cl vina, ki ga bomo postregli. Vino v kozarcu zavrtimo, da oblije vse stene kozarca in ga prelijemo v naslednji kozarec, kjer postopek ponovimo. To ponovimo tolikokrat, kolikor kozarcev mislimo naliti. Iz zadnjega kozarca ostanek vina zavržemo. Šele v ovinjene kozarce nato natočimo vino.
Nekateri trdijo, da ima buteljka (volumen 0,75 l) 5 cl več vina prav zato, da lahko kozarce ovinimo, drugi pa pravijo, da je to zato, da lahko sommelier vino pred gostom poskusi.
Vino v kozarcu zavrtimo zato, da v čim večji meri pride v stik s steklom in zrakom in pri tem najizraziteje razvije svojo aromo.
Foto: Nazaj na vrh