Notranja oprema, dom

Linije so v interierju pomembnejše, kot si mislite

Ko razpravljamo o osnovah notranjega oblikovanja, pogosto govorimo o ravnovesju in kontrastu. Čeprav sta ti dve načeli odločilnega pomena za uspešen dizajn, obstaja še eno načelo, ki pa ne dobi dovolj pozornosti - in to so vidne linije. Linije so izjemno pomembne, saj pripomorejo k oblikovanju resnično osupljivih dizajnov.

Ambientdizajn 9/11/2017, 8:56 AM

Če se sprašujete, kaj natančno so linije, nadaljujte z branjem članka. Razložili vam bomo, kaj ta izraz pomeni, zakaj so linije pomembne in kako jih uporabiti na pravi način. S pomočjo tega članka boste pridobili popolnoma nov pogled na dom.


Kaj so linije?


Linije so, enostavno rečeno, način, kako govorimo o perspektivi v notranji opremi. To je izraz, ki podrobno opisuje, kaj je razvidno iz katerekoli točke v prostoru. 

Pomislite na trenutek, ko ste stali v prostoru z osupljivim razgledom. Verjetno ste čutili, kako vas je razgled kot magnet vabil k oknom, ne da bi se ustavili in si ogledali tudi preostanek prostora. Ta učinek je nameren. Interier je bil zasnovan tako, da bi vam omogočil idealno vizualno izkušnjo: neovirano vidno linijo.

Vendar pa privlačna ureditev prostora ni edini razlog, da bi se posvetili temu načelu oblikovanja. Zastrt pogled na prostor nas pogosto napolni z nemirom, čeprav ga na razumski ravni ne moremo popolnoma pojasniti, po drugi strani pa interierje z jasnimi linijami dojemamo kot pomirjujoče in estetsko prijetne.

Prvi vtis


Prvi vtis, ki si ga ustvarimo o vsakem prostoru, se zgodi že na vratih. Ta začetni pogled je dovolj za oblikovanje mnenja o prostoru. Pravzaprav je potrebnih samo nekaj sekund, da oblikujemo sodbo. 

Če želite oceniti svoj dom, so vhodna vrata logičen začetek. Postavite se k vhodnim vratom za nekaj sekund, da zajamete prostor, pri tem pa bodite pozorni na to, kje se vaše oči naravno zadržijo. Mesto, kjer se vaše oči naravno zadržijo, ustavijo, je glavna točka.
Ko se odločite, kakšna bo vaša glavna točka - ali bo stena dekorirana z umetniškim delom ali s pohištvom -, poskrbite za jasen, neoviran pogled na ta element. Ne dodajajte oblikovalskih elementov, ki bi lahko ovirali pogled na to glavno točko.


Linije imajo pomembno vlogo pri pretočnosti


Linije imajo pomembno vlogo pri premikanju po prostoru ter celotnem domu. Jasne linije povzročijo, da se sobe zdijo povezane, zato upoštevajte to načelo, ko načrtujete tloris ter ureditev doma.

Skrivnost vidnega polja je, da vidite čim dlje. Za domove s tlorisom zaprtega tipa to pomeni, da po najboljših močeh odprete posamezne prostore in omogočite pogled iz enega prostora v drugega. Osredotočite se na nizko pohištvo, preko katerega lahko seže vaš pogled, pozorni pa bodite tudi na visoke rastline, stoječe svetilke, viseče svetilke, ki lahko ovirajo pogled. 

Če odprt prostor šele načrtujete, je ta koncept še bolj pomemben. Ključno za povezovanje različnih funkcionalnih območij je enotno vidno polje. Uredite prostor na način, ki bo omogočal več poti, da boste lahko uporabljali celoten prostor.

Linije vplivajo na vse


Čeprav se morda zdi pretirano, obstaja podrobnost, ki ločuje interierje, vredne časopisne naslovnice, od ostalih povprečnih interierjev. Ti interierji upoštevajo vse vidne linije iz vseh vidnih kotov, ne le iz nekaj izbranih točk.

Poglejte spodnjo fotografijo. Kamin je osrednja točka, prostor za sedenje se osredotoča okoli tega mesta, ostali del pa je odprt. Ne glede na to, kje se postavite v tem prostoru, boste imeli jasen pogled na kamin ter sosednji prostor.

Ustvarite funkcijo prostora tako, da postavite pohištvo okoli središča in pozabite na nepotrebne elemente, hkrati pa ne pozabite izbrati kosov, ki poskrbijo za vizualno zanimivost, da soba ne bo dolgočasna.Med vsemi načeli notranjega oblikovanja linije običajno ne dobijo veliko pozornosti, vendar trdimo, da lahko obvladovanje tega koncepta naredi vaš dizajn uspešen. Uporabite to načelo pri ustvarjanju nove podobe prostora oziroma doma. Navdih:

Je vaš dom trenden ali brezčasen?

6 nepogrešljivih elementov, ki jih mora imeti dom

Zakaj se organizacija doma odraža v dizajnu?Foto: www.freshome.com, Pinterest/D. Cigale Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki