Ideje za dom, nasveti, trendi

Okna od tal do stropa napolnijo prostor z naravno svetlobo

Skozi okna lahko doživljamo spreminjanje narave, morsko valovanje in bučanje valov, živahno mestno življenje, pristaniške luči, tihoto gozda, svežino spomladanskih travnikov, zasneženo pokrajino ... Vsak kotiček te zemlje lahko ponudi nekaj edinstvenega.

Ambient dizajn 6/17/2014, 12:00 PM

Nasveti

Umetnost, znanost in narava nudijo tako rešitve za potrebe kot tudi ustvarjalne načine uresničevanja sanjskih načrtov. Steklo ni le neverjeten material, ki ga lahko preoblikujemo, odpira naš pogled in ustvarja vizualni most z okolico našega doma.

Vabimo vas, da skupaj občudujemo navdihujoče primere uporabe stekla v sodobnih stanovanjih.

Ob koncu tega seznama boste že razmišljali, ali je mogoče, da bi dolgočasno steno v zasebni hiši nadomestili z velikim oknom v svet.

Podjetje Horst Architects je v sodelovanju s podjetjem Aria Design zasnovalo to sanjsko spalnico v obalni hiši Rockledge. Minimalistično oblikovanje omogoča močno povezanost med preprosto notranjostjo in navdihujočo prostranostjo. Zdi se, da se spalnica potopi v modrino morja, kar omogočajo velike steklene površine.

Stanovanje Clifton 7 v Cape Townu se ponaša z velikimi steklenimi površinami, ki se odpirajo na prostorno spa teraso. Podjetje Antonio Associates je ustvarilo neprekinjeno povezavo med panoramo plaže in gorovjem v daljavi.

Skozi velika, temno uokvirjena okna prodira naravna svetloba v ta dom, ki ga je zasnovalo podjetje Mu Architecture. Ob velikih steklenih površinah postane občudovanje okolice del vsakdana.

Lastniki so želeli pripeljati zunanjost v notranjost, zato sta Alejandro Dumay Claro in Francisco Vergara Arthur zasnovala hišo La Campano, ki se nahaja v izjemni gorski dolini in uživa v vseh pogledih. Velika okna poskrbijo, da je naravna svetloba prisotna ves dan, privlačna okolica pa vabi družino in njihove goste k raziskovanju okolice.

S pogledom na zaliv Peconic na eni strani in eleganten gozd na drugi strani ta sodobni dom izžareva transparentnost, katero bi tudi pričakovali od hiše, ki nosi ime Clearhouse. Ideja podjetja Stuart Parr Design prinaša v sodoben dom z okni od tal do stropa na vseh straneh pisano naravo – loči ju le steklo.

Hiša se nahaja v Montani, zasnovalo pa jo je podjetje Reid Smith Architects & Len Cotsovolos. Celotna južna stena hiše, ki je usmerjena proti elegantni naravni kulisi, je oblečena v trojno zasteklitev od tal do stropa.

Kar vidite na zgornji fotografiji, steklena površina ni le veličastno okno od tal do stropa, ki krasi dom v Franciji, ampak tudi ustvarjalna rešitev za prezračevanje. Podjetje Loïc Picquet Architecte je zasnovalo majhen stekleni prizidek za obstoječo kuhinjo, v kateri je nastal jedilni prostor. Novozgrajeni prostor je tudi obstoječe prostore napolnil z naravno svetlobo.

Majhna steklena razširitev od tal do stropa moderne nepremičnine prinaša nove perspektive. Poskušajte si predstavljati življenje v tej minimalistični hiši iz sredine prejšnjega stoletja v Connecticutu, ki je bila prenovljena po zamisli podjetja Roger Ferris + Partners, po prenovi pa se koplje v svetlobi. Družabni prostor prikazuje velike steklene površine od tal do stropa, ki se v celoti odpirajo na negovan vrt. Sanjsko, kajne?

Ko gre za zrcaljenje morja oziroma vodne površine, okna izpostavijo popolno sliko, saj imajo edinstveno sposobnost ustvarjanja močnega vizualnega mostu z naravnim prostorom, prinašajo pomirjujoč učinek morja v notranjosti in varno prikazujejo tudi bolj dramatično vreme. Hišo Nettleton 195 sta zasnovali podjetji SAOTA in Antoni Associates. Arhitekti so ujeli omamno panoramo, kako se stikata nebo in ocean. To je navdihujoča in hkrati pomirjujoča kulisa.

Opazovanje obale, dokler se ne zaveš vseh podrobnostih, lahko postane izjemen jutranji obred. Neoviran pogled na fjord v hiši Northface je zasnovalo podjetje Element Arkitekter AS. Hiša se nahaja v Stavangerju na Norveškem in rezultat je preprosto čudovit. Od tal do stropa velika okna kradejo poglede iz velikega odprtega prostora.

Tudi v primeru pomanjkanja razgleda dajejo od tal do stropa velika okna priložnost, da raziščemo urejen vrt ali dvorišče. Ta domača pisarna se odpira na notranje dvorišče. Tropsko hišo, ki se nahaja na Kostariki, je zasnoval Andrés Serpa.

Temna okna na hiši Casa 115 arhitekta Miquela Lacomba naredijo močan vpliv. Sodoben dom na Majorki je zasnovan tako, da je pogled 'skoraj kinematografska' arhitekturna izkušnja in potovanje skozi svetle prostore, obdane z okni od tal do stropa, ki izpostavljajo vsak centimeter notranjosti čudovitemu pogledu.

Ko minimalizem sreča naravno svetlobo in črno-belo nasprotje bujno zeleno travo, nastane zelo posebno vzdušje. Podjetje OAB je zasnovalo dom v Barceloni, ki je znan kot hiša AA in ponuja zbirko prostorov, ki so v stalnem vizualnem stiku z zunanjostjo.

Sonce nudi intenzivno izkušnjo v času vzhajanja ali zahajanja. Opazovanje spreminjajočih se barv neba in občutenje prijetnega vetra skozi premične steklene stene je del vsakodnevnega življenja v hiši Carpinteria Foothills. Sodobno prebivališče, ki ga je zasnovalo podjetje Neumann Mendro Andrulaitis Architects, raziskuje panoramski pogled na obalni greben spodaj, medtem ko je njegova podoba kot svetilnik.

Razširitev stare hiše s steklenim prizidkom prinaša nov prostor, obdan z naravno svetlobo. Podjetje Canny Design je razširilo to viktorijansko domovanje z elegantnim steklenim družabnim prostorom.

Navdihujoča, dinamična jesen odseva v bazenu in jo lahko občudujemo po vsej terasi prek velikih steklenih površin. Podoba tega doma v Marylandu je nastala po zamisli arhitekta Roberta Gurneya, ki je edinstveno sodobno arhitekturo in transparentnost združil v prijetnem vzdušju z uporabo naravnega lesa.

Hiša ob Luganskem jezeru je ovalne oblike in trajnostno naravnana, njen neoviran pogled pa je usmerjen v okoliške gore in jezero. Podjetje JM Architecture je obleklo hišo v okna od tal do stropa, saj bi bila pokrajina drugače nedostopna.

Podjetje IDIN Archi je zasnovalo hišo W na Tajskem za popotniškega in kajakaškega navdušenca. Od tal do stropa velika okna v spalnici odražajo enostavnost tega prostora in namigujejo na lastnikov pustolovski duh.

Počitniški dom na Krku je čudovit in se proti vodi in goram odpira z velikimi steklenimi površinami. Z okni od tal do stropa ta dom ponuja popolno sliko spreminjajoče se scene. Zahvaljujoč podjetju DVA Arhitekta, ki je zasnovalo sanjski dom s čudovitim razgledom, so bile uresničene sanje lastnikov.

Vsem tem stanovanjskim prostorom, v katerih prevladujejo okna od tal do stropa, je skupno obilje naravne svetlobe in globoka povezanost gledalca s pokrajino onkraj stekla. In to je samo eden od načinov, kako se ponovno povezati z naravo.

Foto: www.freshome.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki