Navdih, dekoracija doma
Recepti zaposlene gospodinje
Silvestrska večerja
1/2/2013, 9:40 PMRecepti zaposlene gospodinje
Letos sem sklenila, da bom silvestrsko kuharijo poenostavila. Za narezek sem najprej pripravila malo pršuta. V novo leto je treba vstopiti s pujskom, ne s perutnino, ker ta grebe nazaj. Na pladnju je bilo tudi 6 polovičk jajc, večerjo pa je dočakala ena samcata polovička, saj se je z vsemi ostalimi na skrivaj napokal najmlajši sin. Že na spodnji fotografiji jajca niso več v polnem številu. Na srečo mu ni bilo slabo. Zraven sem naredila še zelenjavna pisemca iz listnatega testa, zeleno solato, koktajl in za posladek domači tiramisu.
Zelenjavna pisemca iz listnatega testa
Sestavine za 16 manjših pisemc:
2 lista listnatega testa (Hofer)
nekaj korenja, nekaj pora
malo naribanega sira
dve žlici smetane
sol, kurkuma, drobnjak
Priprava:
Blanširamo na kolute narezano zelenjavo. Ko se zelenjava malo ohladi, dodamo sir, smetano in začimbe ter posolimo. Oba lista testa narežemo na 8 kvadratov. Na vsak kvadrat damo žlico zelenjavnega nadeva. Najprej stisnemo spodnji levi in zgornji desni rob, nato še nasprotna dva. Ni treba pretirano paziti na umetniški vtis, le večjih lukenj naj ne bo. Pisemca pomažemo z razžvrkljanim jajcem. Pečemo jih 20 minut na temperaturi 220 °C oz. toliko časa, da postanejo zlatorumene barve.
Nasvet:
Za običajno kosilo naredim poleg zelenjavne kremne juhe ali enolončnice večja pisemca, v nadev pa dodam še blanširan ohrovt ter popečene koščke piščančjih prsi.
Koktajl iz rdečih pomaranč
Priprava:
Sveže iztisnjen sok rdečih pomaranč precedimo, nato pa ga za odrasle obogatimo s poljubno alkoholno pijačo. Jaz sem dodala kar rum, ki je ostal še od božične potice, mož pa na glas razmišlja, da bo treba preveriti, ali je koktajl enako dober tudi z jagermajstrom. Kozarce za koktajl sem okrasila s sladkorno obrobo. Le-ta bi bila še lepša, če sladkor ne bi bil tako grobo mlet.
Foto in recept: Zaposlena gospodinja