Vrt, terasa, urejanje okolice

Hiša na obali: najpomembnejši je zunanji prostor

Dvonadstropno moderno hišo na obali, ki se nahaja v Mollymooku v Avstraliji, je leta 2017 zasnovalo podjetje MCK Architecture + Interiors. Hiša na obali ima pogled na Tihi ocean. Lastniki so želeli hišo, ki bo udobna za štiričlansko družino, prav tako pa tudi za razširjeno družino ali skupino prijateljev.

Ambientdizajn 6/7/2018, 2:26 PM

Že v zgodnji fazi je bilo določeno, da zaradi neugodnih vremenskih razmer morajo biti vsi elementi kakovostni in z dolgo življenjsko dobo. Hiša je zasnovana tako, da izkorišča najboljše razglede na Tihi ocean, medtem ko je notranjost preprosta in vabeča. 

Hiša je umeščena vzporedno s priljubljeno obalno cesto, sama zgradba pa se nahaja med cesto in plažo. Raziskovanje je pokazalo, da je najlepši pogled na ocean iz prvega nadstropja, zato je bila sprejeta odločitev, da bodo spalnice v pritličju, dnevno-bivalno območje pa zgoraj. Na ulični strani je zagotovljena zasebnost, medtem ko se vsi prostori zbujajo s sončnim vzhodom. 

S svojim dolgim robom, ki poteka vzporedno s cesto, je bila zasebnost ključno vprašanje na obeh straneh parcele. Bogato rastlinje vzdolž ulice obdaja hišo.

Razporeditev prostorov je preprosta, s poudarkom na udobju in povezavi z obzorjem in pokrajino. Zasebnost je opredeljena glede na funkcijo prostora, prostori pa vseeno zajemajo naravno svetlobo. Spalnice imajo več zasebnosti, medtem ko imajo bivalni prostori pogled na obzorje, hkrati pa so del zunanjosti.

Hiša na obali ponuja lastnikom sproščen zunanji prostor. V pritličju se hiša odpira do vrta in bazena. Zaporedje prostorov in izbranih materialov je tako, da je vzdrževanje zaradi peska in soli enostavno. Brezhibna povezava med notranjostjo in eksterierjem se nadaljuje tudi v dnevno-bivalnem prostoru, kjer se celoten prostor preko panoramskih oken odpira na teraso. Terasa lebdi nad pokrajino in povezuje prostor z obzorjem.Moderna hiša na obali se približuje dobremu trajnostnemu oblikovanju s pasivno gradnjo. Dizajn je zasnovan tako, da je naravne svetlobe v izobilju, po želji pa je lahko nadzorovana, kadar je potrebna zaščita. Obmorski veter je naravni način hlajenja in prezračevanje na splošno. Sistem za zbiranje deževnice je nameščen v kleti, sončne celice pa so nameščene na ravni strešni konstrukciji, ki ima ves dan neposredno svetlobo.
Foto: MCK Architecture + Interiors, www.homeadore.com Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki

Ideje za dom, nasveti, trendi