Dizajn

Hans J. Wegner, mojster stolov

Hans J. Wegner je vodilna osebnost pohištvenega dizajna 20. stoletja in gonilna sila danskega modernizma, ki je spremenil način dojemanja pohištva v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja.

Ambientdizajn 4/11/2014, 6:12 AM

Na področju oblikovanja je Hans J. Wegner eden izmed najbolj ustvarjalnih in plodnih ustvarjalcev. Pravijo mu kar mojster stolov, saj jih je ustvaril več kot 500. Številni stoli so postali del umetniških zbirk in so še vedno cenjeni kot zbirateljski kosi.

Hans J. Wegner se je rodil leta 1914 v Tønderju (Danska) kot sin čevljarja. Ko je bil star 17 let, je postal mizarski vajenec. V tem obdobju je nastal njegov prvi model stola. Pri 20. letih se je zaradi študija preselil v Kopenhagen, kjer je obiskoval 'The Artisan College', ki je kasneje postal Danska kraljeva akademija lepih umetnosti in dizajna. Tam je študiral v letih 1936–1938, nato pa je nadaljeval s študijem arhitekture. Leta 1940 se je Wegner pridružil projektu z Arnejem Jacobsenom in Erikom Møllerjem in skupaj so opremili mestno hišo v Aarhusu. Istega leta je Wegner začel sodelovati tudi z mizarskim mojstrom Johannesom Hansenom, človekom, ki je imel pomemben vpliv na razvoj sodobnega danskega dizajna.

Umetnostni muzej iz Kopenhagna (danes Muzej danskega dizajna) je kupil prvi Wegnerjev stol že leta 1942. Wegner je prejel številne nagrade in priznanja, njegova dela pa so del zbirk v večjih mednarodnih muzejih, tudi v Muzeju moderne umetnosti (MoMA) v New Yorku in Die Neue Sammlung v Münchnu.

Hans J. Wegner je odprl svoj oblikovalski studio leta 1943 in leta 1944 oblikoval prvi 'kitajski stol' iz serije China Chair, v kateri se je zgledoval po prestolih kitajskih cesarjev. Eden od stolov iz omenjene serije je verjetno Wegnerjevo najbolj znano delo – stol wishbone (stol CH24), ki je bil zasnovan leta 1949, mizarstvo Carl Hansen & Son pa ga je izdelalo leta 1950.  

Tkanina sedala je izdelana iz papirnate vrvi, ki zdrži do 50 let. Kot vsi sestavni deli stola je tudi vrv izdelana iz 100-odstotno naravnih materialov in obdelana z isto obrtniško popolnostjo kot pred 60. leti. Stol izdelujejo brez prekinitve vse od leta 1950 dalje.

Stol je še po toliko letih svež in brezčasen kot prvi dan. K temu prispevajo tudi modne barve, v katerih je na voljo.

Stol v neobdelanem lesu prinaša skandinavski pridih v bivalni prostor.

Stoli imajo značilno oblikovano črko Y, ki se nagiba nazaj.

Stol je zmagoslavje mojstrstva, enostavne zasnove in čistih linij, vendar preprost videz vara, saj je za leseno mojstrovino potrebnih več kot 100 korakov. 

Wegnerjev dizajn je pomemben še danes, njegov občutek za podrobnosti pa vir občudovanja. Wegner je bil mizarski mojster in oblikovalec. Popolna površina in lepe oblike so bile njegove zahteve. Globoko spoštovanje lesa in njegovih značilnosti ter večna radovednost je Wegnerja nenehno vodila k raziskovanju novih kakovostnih materialov. 

Eero Saarinen je odpravil 'množico nog' pod stoli in mizami s štirimi nogami, Wegner pa je v hladni minimalizem vnesel organsko in naravno mehkobo. 

Zakaj je Wegnerjevo pohištvo tako kakovostno?

Zaradi njegovega mojstrskega znanja mizarske obrti in pragmatičnega pristopa tako do obrti kot tudi oblikovanja. Vedno je ocenjeval praktični vidik procesa načrtovanja z upoštevanjem številnih strogih pravil, preko katerih se je v procesu oblikovanja rodila oblika. Ta pravila niso dovoljevala popolnoma prostega navdiha, saj so upoštevala in gradila ustvarjalno medsebojno vplivanje med značilnostmi in zmožnostmi materiala ter procesom oblikovanja. 

Henrik Most, pisec številnih člankov o Wegnerju, je zapisal: »Največja svoboda izhaja iz največje strogosti. V dialogu med materialom in ustvarjalnostjo Wegner prekaša večino svojih vrstnikov.«

Stol WISHBONE lahko kupite na spletni strani Scandinavia-design.fr.

Foto: Hans J. Wegner, Carl Hansen & Son, Scandinavia-design.fr 

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki