Ideje za dom, nasveti, trendi

Kuhinja: kuhinjski trendi za obdobje 2016–2017

S tem člankom vas bomo popeljali v svet kuhinjskih trendov in oblikovanja kuhinj, osredotočili pa se bomo na prihajajoče obdobje 2016–2017. Te zanimajo, katere barve in barvne palete bodo prevladovale? Kateri materiali, oblike, postavitve in rešitve bomo pogosteje videli? V katero smer bosta krenila razvoj in dizajn pri nekaterih vodilnih oblikovalcih oziroma blagovnih znamkah? Vse odgovore o kuhinjskih trendih za obdobje 2016–2017 najdete v nadaljevanju članka.

Ambientdizajn 11/25/2015, 8:49 AM

Katere barve bodo izstopale v tem obdobju?

Tisti, ki imate radi sveže barve v domu, lahko izberete oranžno, pastelno rumeno ali nežno modro, ki jo lahko kombinirate z drugo monokromatsko barvo oziroma nevtralnimi barvami, začenši z belo barvo, vsemi odtenki sivega spektra in vse do grafitno sive ali črne barve. V tem obdobju bodo še vedno priljubljene tudi svetle barve, skoraj pastelne barve.

Navdih: Barvne ideje za kuhinjo: naj vaša kuhinja zasije

Čeprav bodo živahne barve prisotne tudi v obdobju 2016–2017, pa se v notranjo opremo zmagoslavno vračajo temne barve, ki bodo nedvomno vplivale na podobo kuhinj tudi v prihodnosti. Za naslednje obdobje bodo značilne močne barve v monokromatskih kombinacijah. Les bo še vedno prisoten, vendar ne kot glavni material. 

Črna barva je nova bela

To je barva, ki izvabi vzdih in občudovanje! To je dejavnik, ki vpliva na netradicionalno in edinstveno vizijo, da lahko črne kuhinjske omare zlahka postanejo osrednja točka vsakega kuhinjskega dizajna. Še pred kratkim je bila zamisel o črni kuhinji nepredstavljiva, sedaj pa je ta podoba še kako modna in je združena s stilom in iznajdljivostjo sodobnega oblikovanja.

Kuhinje Vipp (Vipp Kitchen) so oblikovalski izdelek, ki je izdelan v skladu s 75-letno tradicijo oblikovanja kovine. Dizajn kuhinj Vipp navdihujejo profesionalne kuhinje in so bolj oblikovane kot funkcionalen in spretno postavljen element kot pa dekorativni element v ambientu. Končni rezultat je funkcionalnost, eleganten videz in izjemna kakovost.

Navdih: Dom družine Jansen

Večnamenski kuhinjski otok Mina italijanske blagovne znamke Minacciolo je izdelan iz kovine v značilnem industrijskem videzu, le-ta pa je okrepljen z rdečimi ročaji v edinstvenem retro tehno stilu.

Navdih: Kuhinja Loft by Snaidero v industrijskem stilu

Blagovna znamka Schröder Küchen se je odločila za bolj stilistično izvedbo brez ročajev in s poudarjeno vodoravno linijo, da je ustvarila dinamiko in eleganco masivnega monokromatskega volumna.

Nekatere blagovne znamke, kot npr. Alno, se niso popolnoma prepustile prevladi črne barve in črne elemente kombinirajo z belimi elementi. Na ta način je podoba dramatična zaradi dinamičnega prepletanja svetlobe in odtenkov. Kombinacije bele in črne barve so bolj kot ne naključne, kaotične, s čimer so se izognili podobnosti s šahovnico.

Prefinjenost in eleganca sive kuhinje

Če niste ljubitelj temnih, zadržanih barv niti pisane eksplozije močnih barv, vedno obstaja zlata sredina – klasična siva tonaliteta. Ti odtenki nikoli ne grejo iz mode in so zelo praktični – na sivem dvorišču celo najpreprostejša dekoracija izstopa in je videti vrhunska. Siva kuhinja je sodoben trend, ki ga je mogoče dobro kombinirati z drugo barvo, siva barva pa je primerna tudi kot monokromatska izbira, še posebej, če je tekstura materiala podobna kamnu ali betonu.

Navdih: Barvne ideje za kuhinjo: naj vaša kuhinja zasije

Kaj pa bele kuhinje? So bele kuhinje še vedno trend?

Ja, bela kuhinja ostaja na modni sceni, ampak njihova zabavna narava sama po sebi ne bo dovolj. Privlačnost bele kuhinje morate okrepiti z dodatnimi svetlimi barvami ali geometrijskimi oblikami in črtami. Na zgornji fotografiji so oblikovalci uporabili svežo barvo pomaranč za poživitev bele kuhinje, toda ne pozabite – bela barva za nekaj časa stopa v ozadje.

Sodobna kuhinja potrebuje žive rastline in sveže zelenje

Na zgornji sliki lahko vidimo, kako so arhitekti iz Sabo studia (Igrivo stanovanje v Parizu s posebnimi rešitvami) spretno osvežili belo kuhinjo z barvito talno dekoracijo in navpičnim vrtom, ki je namenjen svežim rastlinam. Toda SVOYA studio je v inovacijah in zeleni dekoraciji naredil še korak dlje. V stanovanju v Dnipropetrovsku je oblikoval zeleno steno in jo vključil v kuhinjo kot dekorativni element, ki določa tudi območje jedilnice.

Zaobljene oblike so ponovno tu

Za novo kuhinjo Onda so oblikovalci iz podjetja Rational naredili kombinacijo črne barve in temnega lesenega dekorja. Po desetletju prevlade ravnih in izčiščenih linij so mehke, zaobljene oblike in krivulje velik povratek v oblikovanje modernih kuhinj. Vendar to niso umetniške krivulje in abstraktne oblike, temveč natančno oblikovani funkcionalni geometrijski volumni. Čudovit primer zaobljene kuhinje je model Dune blagovne znamke Pedini. Čeprav so zaobljene krivulje in loki hipnotični, izčiščene linije prevladujejo in določajo kompozicijo.

Kuhinjski otok kot središče dnevno-bivalnega prostora

V sodobnem domu je odprta moderna kuhinja postala skoraj norma. Ta način organizacije prostora omogoča (med vsemi funkcionalnimi prednostmi) komunikacijo med pripravljanjem obrokov. Mobilnost in interakcijo omogočajo številne različice in rešitve sodobnega kuhinjskega otoka, saj so funkcionalne in dostopne z vseh strani.

Kuhinjske omare so pogosto postavljene kot ena vizualno nerazdružljiva skupina omar, sredi katere je postavljena pečica. Še posebej estetska rešitev je, če je sklop visokih omar postavljen v zidno nišo, tako da je sprednji del omar poravnan z zidom. Prednosti takšne ureditve prostora so prihranek prostora ter funkcionalno in estetsko urejen prehod. 'Slabost' te rešitve je ta, da mora biti niša načrtovana in izdelana v zgodnji fazi gradnje doma oziroma obnove.

V odprti ureditvi tlorisa dnevno-bivalnega prostora so sprednji elementi kuhinjskega otoka običajno usmerjeni proti dnevni sobi. Ta del ima pogosto odprte police za različne dekorativne predmete, s čimer je ustvarjena naravna povezava med kuhinjo in ostalim prostorom.

Vedno pogosteje lahko vidimo kuhinje s praktično rešitvijo, kjer je zaradi boljšega izkoristka načrtovanja in privlačnosti prostora jedilna miza del kuhinjskega otoka. Območji priprave hrane in kjer pripravljeno hrano zaužijemo, sta neločljivo povezani, zato ta sodoben pristop ni le prostor za modno oblikovanje in preizkušanje trendov, ampak je tudi zelo praktična izbira, ko govorimo o funkcionalnostih.

Konzolna razporeditev kuhinjskih omaric je modni trend, katerega korenine segajo v 80. leta prejšnjega stoletja, vendar se tovrstna postavitev ni ravno razmahnila. Težava je, ker mora biti arhitekturna konstrukcija dovolj močna, da zdrži težo omare in njene vsebine. Po drugi strani pa ta ureditev ponuja elegantno vizijo, enostavno vzdrževanje pod omaricami in edinstveno ureditev. Nekateri oblikovalci so ponovno odkrili ta pristop, vendar z novim navdihom. Uporabili so manjše in plitvejše omarice, ki optimalno porazdelijo težo.

Materiali, kuhinjski pulti, naprave, ročaji in inovacije 

Kuhinjske omarice v videzu betona in keramike

Če podrobneje pogledamo blagovno znamko Alnocera Concretto, ki je nemški prejemnik nagrade design award in zmagovalec leta 2016 v kategoriji 'Excellent Product Design – Kitchen', lahko opazimo nekatere novosti. Na primer površino, izdelano iz naravnih materialov, in sicer iz oksidov in silicidov. Material je odporen tako na vročino kot tudi praske. Druga omembe vredna novost je način odpiranja omar, ki je praktičen v majhnih prostorih. Stil in inovacija – kaj je še lahko bolje?

Material obdobja 2016–2017 je beton. Elegantno uporabo betona prikazuje kuhinjski sestav blagovne znamke KH SYSTEM Möbel. Sivo površino dopolnjuje les karamelne barve z opazno teksturo. Ta kombinacija je zelo dober argument zoper tezo, da z betonom lahko v notranjem opremljanju ustvarimo zgolj industrijski stil. Kombinacija lesa in betona ustvarja občutek razkošja, topline in stila v kuhinji.

Vzorčasta keramika (dekorativne ploščice) v kuhinjskem dizajnu

V naslednjih dveh kuhinjskih projektih sta podjetji Snaidero in Alno oblikovala kuhinjski dizajn s sodobno keramiko Azulejo. Posebnost keramike je, da jo lahko uporabimo v mnogih dinamičnih sestavih, in sicer na tleh, kot del omaric ali stenski vzorec, vendar le kot poživitev in živahna barvna shema, ne priporočamo pa njihove uporabe v kombinaciji z lesom oziroma lesnim dekorjem.

Kuhinjske naprave

Navdih: Dom s sivimi stenami

Tudi črne kuhinjske naprave so priljubljene v tem obdobju, in sicer črni hladilniki, kuhinjska korita, armature in druge kuhinjske naprave. Seveda pa ne smemo podcenjevati klasičnih naprav iz inoksa.

Kuhinjski otok zahteva prilagojeno napo, običajno visečo s stropa, zato je cilj, da bi bila oblika privlačna, nenavadna in umetniška. Te tendence oblikovanja približujejo kuhinjsko napo razsvetljavi, zato je stil prav tako pomemben.

Priporočeni materiali kuhinjskih pultov

Med kuhinjskimi umivalniki in trendi bodo prevladovale površine iz enega materiala, kot so npr. korian, hi-mac ali durat. Ti kompozitni materiali omogočajo ustvarjanje vizualnega spajanja korita in pulta brez vidnih robov. Materiali so na voljo v najrazličnejših odtenkih in kamnitih izvedbah, ki se ujemajo s kuhinjami v videzu betona in keramike.

Podobne površine najdemo tudi pri drugih proizvajalcih, izdelani pa so iz akrila ali poliestra, z vgrajenim brezšivnim kuhinjskim koritom ali ne … Ti materiali so cenovno ugodnejši in enostavni za vzdrževanje in primerni za pripravo hrane. Čeprav niso popolnoma odporni na vročino in praske, dobro kljubujejo obremenitvam.

Še en 'vroči' material lahko omenimo med kuhinjskimi pulti v tem obdobju, in sicer nerjaveče jeklo. Pred desetletjem smo ga lahko našli le v profesionalnih kuhinjah, sedaj pa uspešno prodira tudi v kuhinje zasebnih domov. Kuhinjske pulte iz nerjavečega jekla je mogoče najti tako v v srednjem kot tudi visokem cenovnem razredu kuhinj. Nerjaveče jeklo je material, ki je dobro znan po svoji vzdržljivosti, enostavnem vzdrževanju, visoki higieni in eleganci.

Predali in inovacije

Pri predalih in izvlečnih rešitvah so se oblikovalci usmerili v diskretno oblikovanje, lahko dostopnost ter praktičnost. Da bi bil prostor kar se da spretno in gospodarno izrabljen, hkrati pa vrata ne bi bila v napoto kuharju, zložljiva ali dvižna vrata poskrbijo za maksimalno udobje in iznajdljivost.

Stenske enote z drsnimi ali zložljivimi vrati so še posebej primerne za manjše kuhinje. Zaprta vrata omogočajo enoten videz, odprta vrata pa največji manevrski prostor. Za majhne kuhinje so zelo priročna drsna vrata ali stenske enote z dvižnimi vrati, saj zagotavljajo zelo čist in eleganten videz ter prostor nad glavo, tudi kadar so vrata odprta.

Ročaji

Materiali, ki so bili do pred kratkim priljubljeni predvsem pri izdelavi svetlobnih rešitev in dekorativnih elementov, kot na primer medenina in baker, prodirajo tudi v kuhinjsko oblikovanje. Ročaji iz bakra so nemške znamke Rational. Bakreni odsev na temnem ozadju ustvari stil in razkošen poudarek. V tem sestavu je baker dekorativni element, ki poudari kombinacijo materialov in uravnoteži celoten projekt.

Navdih: Barvne ideje za kuhinjo: naj vaša kuhinja zasije, Nepogrešljivi baker v notranji opremi

Čeprav so ročaji bistveni del umetniškega oblikovanja kuhinje, najnovejši trendi težijo v smeri oblikovanja kuhinj brez ročajev. Sistemi 'pritisni' in druge rešitve postajajo običajna praksa v kuhinjskem dizajnu. Prednosti oblikovanja kuhinj brez ročajev so mnoge – kompaktne površine, udobna uporaba, možnost neobičajne razdelitve omar, možnost kombiniranja različnih materialov ...

Če ste z zanimanjem prebrali članek o kuhinjskih trendih v obdobju 2016–2017, vas bo morda zanimal tudi članek Trendi v notranjem opremljanju za leto 2016.

Foto: www.interiorzine.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki