Ideje za dom, nasveti, trendi

Odprt tloris je trend sodobnega bivanja

Če radi spremljate (tuje) TV-oddaje o notranjem opremljanju in prenovah, ste verjetno opazili, da je najpogostejša beseda odprt tloris. Ustvarjanje ideje odprtega koncepta bivanja in odprtega tlorisa se osredotoča na podiranje odvečnih, nepotrebnih zidov v dnevno-bivalnem prostoru in urejanje dnevne sobe, jedilnice in kuhinje v odprtem tlorisu. Za nekatere ljudi imajo ločeni prostori še vedno svoj čar, vendar številni lastniki spreminjajo tradicionalne tlorise domov z macolo v roki, saj je čar kuhanja, prehranjevanja, druženja in gledanja televizije v odprtem tlorisu preveč privlačen.

Ambientdizajn 12/4/2015, 9:16 AM

Kaj je sprožilo trend sodobnega življenja?

Pred desetletji so bile hiše zgrajene z idejo, da ima vsak prostor namen oziroma določeno funkcijo. Kuhali so v kuhinji, ki je bila z vrati ločena od dnevne sobe in hodnika. Jedilnice so bile formalne. Dnevne sobe so bile namenjene zabavi in sprostitvi in so bile ločene od kuhinje. V 50. in 60. letih prejšnjega stoletja je postal odprt koncept bivanja prepoznan kot učinkovit način oblikovanja doma, pri katerem potrebujemo manjšo kvadraturo. Enonadstropni domovi in bungalovi so postali zelo priljubljeni.

Tudi danes na arhitekturo in notranjo opremo vplivajo gospodarski razlogi, poleg tega pa tudi vplivi kulturnih norm in želje po več udobju. Vloge spolov so zabrisane, oba starša si delita skrb za gospodinjstvo ter varstvo in nego otrok, tehnologija in novice pa določajo hitrost naših življenj in dosegljivost v vsakem trenutku. 

Odprt tloris omogoča maksimalno osvetljenost prostora. 

Prednosti odprtega tlorisa

Odprt tloris dnevno-bivalnega prostora je priljubljen zaradi več razlogov. Ker povzroči, da se nam manjši prostor zdi večji in svetlejši. Majhno stanovanje z majhno kuhinjo brez okna, ki je ločena od dnevne sobe, lahko spremenimo v svetel prostor, če zamenjamo steno s kuhinjskim otokom ali jedilno mizo.

Odprt tloris omogoča preprosto komunikacijo, vendar malo zasebnosti. 

Odprt pretok dnevno-bivalnega prostora omogoča druženje. Lahko klepetate z družino in gosti, medtem ko kuhate. Kuhinjski otok je element, ki razmejuje prostor in določa kuhinjsko območje, hkrati pa je osrednja družabna točka, kjer se srečata druženje in kulinarika. Odprt tloris je odličen, če imate majhne otroke. Lahko kuhate in opravljate gospodinjska opravila, v vsakem trenutku pa ste v stiku z otrokom, ne da bi bila med vami stena. Učinkovitost prostora lahko še povečate, če boste za kavč, ki stoji sredi prostora, postavili ozko pisalno mizo.

Izzivi odprtega tlorisa

Čeprav nas velik, odprt in svetel prostor navdušuje, postavi pred nas tudi nekatere izzive. Ko podrete zidove in jih združite, vsak prostor izgubi nekaj zasebnosti. Telefoniranje ob odprti televiziji ne bo vedno mogoče, hrup otrok bo slišen povsod ... Izguba prostora na stenah za fotografije in umetniška dela je še en razlog, da zid ostane nedotaknjen. Manj sten pomeni tudi manj električnih vtičnic, električne inštalacije in prikrivanje električnih kablov v velikem, odprtem prostoru pa je lahko težavno. Če ne prenesete nereda, odprt koncept dnevno-bivalnega prostora morda ni za vas, saj so nepospravljena kuhinja in nepospravljene igrače v odprtem tlorisu dobro vidne. Sprotno pospravljanje in pravilen ter dovolj velik shranjevalni prostor je ključnega pomena za odprt koncept življenja.

Določite posamezna območja s pohištvom, preprogami in z razsvetljavo. 

Z razsvetljavo opredelite posamezna območja

Funkcionalna območja določite z uporabo pohištva. Če stoji sedežna garnitura sredi prostora, lahko s konzolno mizico zarišete začetek dnevne sobe, velikost območja dnevne sobe pa določite s preprogo, ki jo postavite v središče dnevno-bivalnega prostora. Tudi osvetlitev pomaga pri opredelitvi različnih območij dnevno-bivalnega prostora. Nad jedilno mizo namestite lestenec oz. visečo svetilko, v središče dnevne sobe stropno svetilko, ambientalno osvetlitev prostora pa boste ustvarili s skrito razsvetljavo, vgradnimi svetili ter namiznimi ali stoječimi svetilkami.

Poskrbite za kontinuiteto oblikovanja v vseh območjih. 

Kontinuiteta oblikovanja

Kontinuiteta oblikovanja in ohranitev estetskega toka je v odprtem konceptu bivalnega prostora bistvenega pomena. Temeljne oblikovne značilnosti kot so tla in vgradna razsvetljava, morajo biti skladne. Za dnevno-bivalni prostor izberite enotno barvno paleto, nato pa posamezna območja okrasite z različnimi teksturami, različnimi odtenki iste barvne palete ter poudarki.

Vsako območje popestrite z elementom, ki daje območju značaj. 

Določite namen vsakega območja

Ko boste določili funkcijo posameznega območja, bo namen definiral prostor, posledično pa tudi oblikovanje. Čeprav boste območja opremili z nevtralno notranjo opremo, namenite vsakemu prostoru tudi nekaj sijaja. V jedilnici lahko poleg zelo opaznega lestenca ustvarite tudi galerijski zid. Nevtralno dnevno sobo lahko poživite z barvito preprogo, naslanjačem in dizajnerskimi svetili. Nevtralno kuhinjo lahko poživite z izbiro materiala za kuhinjski pult in steno med pultom in visečimi omaricami … Zabavajte se in dajte vsakemu funkcionalnemu prostoru osebnost in sijaj.

Navdih: Barvne ideje za kuhinjo: naj vaša kuhinja zasije

Naj bo pogled v odprtem prostoru neoviran. 

Ohranite prostor vizualno odprt

Odprt pogled iz vsakega območja na druga območja je ključen pri odprtem tlorisu. Pri opremljanju odprtega dnevno-bivalnega prostora naj bodo vaše odločitve tako stilistične kot tudi strateške. Ne preprečite odprtega pogleda in vizualne povezanosti z neprimerno postavljenimi pohištvenimi elementi, prevelikimi ali previsokimi omarami ter visečimi svetilkami na neprimernih mestih. Prav tako se prepričajte, da naravna svetloba ni ovirana. Odprt tloris ima nekatere slabosti, vendar je zaradi učinkovite uporabe prostora, večnamenskih elementov in svetlih bivalnih prostorov priljubljena izbira današnjih lastnikov.

Odprt tloris dnevno-bivalnega prostora je priljubljen tudi pri slovenskih arhitektih

Multiplan arhitekti so na Katarini zasnovali sodobno hišo z odprtim tlorisom, ki združuje sodoben način življenja z izjemno naravno okolico v neposredni bližini Ljubljane in dinamičnega mestnega življenja. Naj vas začara sodobna gozdna vila z odprtim tlorisom. Več v članku Multiplan arhitekti: sodobna hiša na Katarini.

Prefinjena atrijska hiša, velika 120 kvadratnih metrov, se nahaja na Galjevici v Ljubljani. Hišo je zasnovalo podjetje GAO arhitekti. Bivalni prostor je odprt do stropa in združuje kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo. Čeprav je prostor odprt, je opredeljen s skrbno oblikovanimi območji, ki vizualno ločujejo prostor. Več v članku Slovenski dom: hiša na Galjevici.

Arhitekturni studio Prostorama je odgovoren za funkcionalno ureditev stanovanja v Ljubljani, v katerem bivata mama in hčerka. Za spremembo načrta je poskrbela kar lastnica, ko se je nenadoma odločila, da zamenja obstoječo kuhinjo s sodobno. Navidezno preprosta odločitev je popolnoma spremenila podobo in ureditev dnevno-bivalnega prostora. Odločitev, ki se je obrestovala, saj je lastnica dobila sanjsko kuhinjo. Več o elegantnem stanovanju odprtega tlorisa v članku Elegantno stanovanje v rožnato-vijoličnih odtenkih.

Še nekaj primerov odprtega tlorisa in odprtega koncepta bivanja arhitekturnega biroja INT2 Architecture

Tlorisi stanovanj so neprecenljivi vir idej, hkrati pa navdih pri ureditvi vašega lastnega stanovanja. Ureditev odprtega tlorisa na veliki bivalni površini je zahtevno opravilo, ki zahteva veliko načrtovanja. Uresničitev odprtega tlorisa na majhni kvadraturi pa meji že na umetnost.  

Majhno stanovanje, ki se nahaja v Rusiji, meri samo 40 kvadratnih metrov, v njem pa bo nekaj let živel mlad par, dokler ne prihrani dovolj denarja za nakup večjega doma. Arhitekti so vsa funkcionalna območja uredili v odprtem tlorisu. Več v članku Opremljanje majhnega stanovanja za par.

Stanovanje IG se nahaja v Minsku v Belorusiji in ga je funkcionalno opremilo podjetje INT2 Architecture v industrijskem stilu. Stanovanje meri 69 kvadratnih metrov in je prehodno stanovanje za mladega programerja za naslednjih nekaj let. Vsi prostori so odprti, le spalnica in kopalnica imata vrata. Več v članku Prijetno moško stanovanje v industrijskem stilu.

Tole stanovanje meri 150 kvadratnih metrov, celoten ambient pa odraža minimalističen občutek s skandinavsko estetiko, pomešano z eko-industrijskimi elementi. Pritličje je odprt bivalni koncept z glavnim bivalnim prostorom, jedilnico in kuhinjo s kuhinjskim otokom. Pod stopniščem se nahaja kopalnica s pralnico. Več v članku Minimalizem s skandinavsko estetiko.

Notranjost stanovanja RRP je prej majhna kot velika, vendar predstavlja stilsko mešanico skandinavskega, francoskega, italijanskega in industrijskega stila. Značilnost dnevno-bivalnega prostora je odprt tloris. Več v članku Elegantno stanovanje s pomirjujočimi pasteli.

Odprte in funkcionalne bivalne prostore v tem modernem in mladostnem stanovanju je oblikovalo podjetje INT2 Architecture. Del odprtega tlorisa je tudi balkon, ki so ga arhitekti preuredili v jedilnico. Več v članku Mladostno: odprti in funkcionalni prostori.

Minimalizem, skandinavski in industrijski stil - vse tri stile najdete v tej enodružinski hiši. Podjetje INT2 Architecture je prenovilo dvonadstropno hišo s kletjo, ki se nahaja v vasi ob jezeru Malakhovskoye, v moskovski regiji. Naročniki so želeli, da so vsi prostori v 200 kvadratnih metrov veliki hiši funkcionalno opremljeni in stilistično različni. Tudi tukaj je dnevno-bivalni prostor urejen v odprtem tlorisu. Več v članku Minimalizem, skandinavski in industrijski stil.

Foto: www.freshome.com, Pinterest/D. Cigale, Multiplan arhitekti, GAO arhitekti, Prostorama, www.onekindesign.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki